search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:23
MENU CLOSE

Τις πληγές της τραγωδίας μετράει το Μαξίμου

24.07.2018 08:43
Διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου για τη Σαμοθράκη - «Προτεραιότητα η εκβάθυνση του λιμανιού» λέει ο Δήμαρχος - Media

 

Τις πληγές της επόμενης μέρας μετράει το Μαξίμου, αν και περιμένει όσο περνούν οι ώρες να ξεδιπλωθεί όλη η εικόνα της τεράστιας καταστροφής ώστε να προχωρήσει σε έναν πλήρη απολογισμό που θα επιτρέψει να διερευνηθούν οι ευθύνες. Η δύσκολη νύχτα δίνει τη σκυτάλη σε μια εξίσου δύσκολη μέρα, με το πρωθυπουργό να βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες λαμβάνοντας συνεχή ενημέρωση από όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και δίνοντας κατευθύνσεις δράσης όπου χρειάζεται.

Ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα του στις 2 το μεσημέρι, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Σύσκεψη με υπουργούς και αρχηγό ΕΥΠ

Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινά στις 14.00 έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Σειρά τηλεφωνημάτων σε Τσίπρα από Γιούνκερ και ξένους ηγέτες

Το πρωί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου «κατά τη συνομιλία τους ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές».

Μέχρι στιγμής διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν εκτός από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές και γνωστοποιώντας στον Πρωθυπουργό την πρόθεσή τους για προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στις 14.00 τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν

Σύμφωνα δε με το πρωθυπουργικό γραφείο στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ενώ ήδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεχμέτ Τσαβούσογλου έχει εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Τζανακόπουλος: “η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη – συνεχίζεται η προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού”

Νωρίτερα σε δήλωσή του on camera ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και για τη δασοπυρόσβεση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η αστραπιαία εξέλιξη της πυρκαγιάς με 14 ταυτόχρονες εστίες σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική καθώς και η ταχύτητα του ανέμου που έφτανε σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ δημιούργησε εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέριες και επίγειες».

Τόνισε ότι «πέραν όμως της επιχείρησης πυρόσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των Υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

Από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του Υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής 156 ενήλικες από τους οποίους εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά ενώ έχουν διακομισθεί και 16 παιδιά που βρίσκονται εκτός κινδύνου».

Όσον αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «από χθες μέχρι αυτή την ώρα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών». Επιπλέον ενημέρωσε ότι ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής».

Τσίπρας: «Ασύμμετρο φαινόμενο»

Χθες, ο πρωθυπουργός έδωσε ένα πρώτο στίγμα χθες το βράδυ όταν εξερχόμενος της σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο». Φράση που άφηνε να εννοηθεί η εκτίμηση ότι η κατάσταση με τα τρία μέτωπα και τις πολλές εστίες στα δυτικά και τα ανατολικά της Αττικής και τις καιρικές συνθήκες (δυνατός αέρας) ήταν πάνω από τις δυνάμεις της Πολιτείας για να μπορέσουν να τεθούν εγκαίρως υπό έλεγχο και να αποτραπεί η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής χθες αργά λίγο μετά τις 23.30 έχοντας διακόψει την επίσκεψή του στη Βοσνία και επιστρέφοντας εσπευσμένως στην Αθήνα. Στη (διαρκή) σύσκεψη του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας μετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί (Τόσκας, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Φάμελλος, Πολάκης), η περιφερειάρχης Αττικής, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Μάλιστα ένα τμήμα της ενημέρωσης του αρχηγού της Πυροσβεστικής προς τον πρωθυπουργό μεταδόθηκε ζωντανά και στη συνέχεια οι κάμερες έκλεισαν για να συνεχιστεί η σύσκεψη.

Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός όπως προαναφέρθηκε έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο», αναφέρθηκε στην ευρεία κινητοποίηση της Πολιτείας και της Πυροσβεστικής και συνέστησε ενότητα και ψυχραιμία ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές στην προσπάθειά τους να σώσουν τις περιουσίες τους. Πάντως ήταν έκδηλη η αμηχανία καθώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια απεγκλωβισμού ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στις παραλίες αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους δύο νεκρούς, αριθμός που ήταν επίσημος εκείνη τη στιγμή.

Πάντως σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν βλέπει σχέδιο αποσταθεροποίησης ο πρωθυπουργός απάντησε πως προέχει η μάχη με τη φωτιά και οι αποτιμήσεις που πρέπει θα γίνουν μετά: «Δεν είναι τώρα αυτή η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και νομίζω, όταν θα έρθει η στιγμή, θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει. Τούτη την ώρα όμως, αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί επαναλαμβάνω, είναι μια δύσκολη νύχτα» σημείωσε.

Τούτη την ώρα όμως, αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί επαναλαμβάνω, είναι μια δύσκολη νύχτα» σημείωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:23