search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:58
MENU CLOSE

HSBC: «Κλειδί» για την Ελλάδα η ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας

25.07.2018 13:06
HSBC: «Μισογεμάτο» το ποτήρι για την Ελλάδα - Media
 
Αισιόδοξη παραμένει η HSBC για το μακροοικονομικό αφήγημα της Ελλάδας, τηρώντας «ουδέτερη» στάση, αφού η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό από πριν την κρίση, όπως αναφέρει.
 
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της HSBC, βασικός «οδηγός» παραμένουν οι καθαρές εξαγωγές, αν και οι επενδύσεις δέχτηκαν χτυπήματα μετά τη μεγάλη άνοδό τους το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Στο μεταξύ, η ιδιωτική κατανάλωση κινήθηκε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016.
 
Όπως αναφέρει η HSBC, αναβαθμίστηκε η εκτίμηση των οικονομόλογων της για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,1% από 1,9%, καθώς αναμένουν πως ο κρατικός τομέας θα προσφέρει περισσότερη στήριξη στην ανάπτυξη λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών, αν και αυτό ενδεχομένως να αντισταθμιστεί σε ένα βαθμό από τη βραδύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις πιο υψηλές τιμές του πετρελαίου.
 
Η HSBC αναφέρει πως μια ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης, με αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να τηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, σχετικά με την αγορά εργασίας μέχρι και τις συντάξεις.
 
Όπως σημειώνεται, η χρόνια ανικανότητα της χώρας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, παίζει, επίσης, ρόλο. Επιπλέον, είναι κρίσιμες αναφορικά με τις τεχνολογικές επιπτώσεις, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
 
Οι τοποθετήσεις των επενδυτών έχουν επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει η HSBC τονίζοντας πως
 
Για τις τράπεζες, η HSBC συνεχίζει να βλέπει περιθώριο ανόδου για τις περισσότερες, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, οι θετικοί μακροοικονομικοί καταλύτες αντισταθμίζονται από το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών σε επίπεδο κεφαλαίων.
 
Ενδεχομένως, εκτιμάται, να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τη δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών», με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί αναλυτές της να μειώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κλάδου, τηρώντας μια πιο συντηρητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω χαμηλότερων επιπέδων υπερβάλλοντος κεφαλαίου και των ισχυρών επιδόσεών τους.
 
Παράλληλα, συνεχίζει να περιμένει αύξηση των εισροών καταθέσεων, αλλά εκτιμάται πως είναι απίθανο να αντισταθμιστούν οι εκροές καταθέσεων του παρελθόντος, ενώ η ανάπτυξη των δανείων θα παραμείνει αρνητική.
 
Η HSBC επισημαίνει ότι οι ανησυχίες γύρω από την εγχώρια πολιτική, οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και η μετάδοση των πολιτικών αναταραχών στην υπόλοιπη ευρωζώνη προστίθενται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:58