search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:54
MENU CLOSE

Μέτρα ανακούφισης: Με το μυαλό στους πυρόπληκτους και στη διαχείριση του κόστους οι ανακοινώσεις του Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2031
26-07-2018
26.07.2018 03:00
Συνάντηση Μητσοτάκη-Σαββίδη στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι συζητήθηκε - Media

 

Βαρύ παραμένει το κλίμα στην κυβέρνηση τρεις μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική και στην Ανατολική Αττική, καθώς στη δεύτερη περίπτωση ο απολογισμός είναι τραγικός: Εκτός από καμένες εκτάσεις και περιουσίες, υπάρχει μακροσκελής αριθμός θυμάτων, με τους καταμετρημένους νεκρούς –μέχρι χθες το μεσημέρι– να ανέρχονται σε 81, ενώ οι τραυματίες σε 187 και οι αγνοούμενοι δεκάδες, με συνέπεια την ανησυχία για αύξηση του αριθμού των νεκρών.

 
Μετά την αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής τα ξημερώματα της Τρίτης, η κυβέρνηση εστίασε αρχικά σε έναν πρώτο απολογισμό και διερεύνηση των άμεσων αναγκών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο δήμων και πληγέντων.
 
Το απόγευμα της Τρίτης, ύστερα από την κυβερνητική σύσκεψη της οποίας είχε προηγηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα στήριξης, με τη διευκρίνιση ότι η κύρια δέσμη μέτρων για τους πληγέντες θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα της καταστροφής.
 
Προφανώς η μέγιστη αγωνία του Μαξίμου ήταν και είναι το μέγεθος του απολογισμού σε ανθρώπινα θύματα.
 
Πολιτική ανακωχή
 
Πάντως αυτή τη στιγμή δύο βασικά πράγματα μπορεί να επισημάνει κανείς:
 
1ον Το μέγεθος της καταστροφής επέβαλλε μια πρόσκαιρη ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης: η κυβέρνηση αξίωσε ενότητα –δηλαδή χαμηλούς τόνους και υποστολή της κριτικής– και η αξιωματική αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση ανταποκρίθηκαν.
 
Ενδεχομένως ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κινήθηκε σε ελαφρώς πιο κριτικούς τόνους, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την προτεραιότητα διάσωσης και ανακούφισης των πληγέντων. Ωστόσο, ακόμη κι αν η ανακωχή κρατήσει όσο διαρκεί το τριήμερο πένθος που λήγει σήμερα, ή μερικές μέρες ακόμη, στη συνέχεια αναμένεται το πολιτικό κλίμα να αναθερμανθεί με αντικείμενο τις πολιτικές ευθύνες και τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού.
 
Τη Δευτέρα στις αλλεπάλληλες αναφορές του –από τη Βοσνία και από την Αθήνα μετά την εσπευσμένη επιστροφή του– ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα πολλαπλά μέτωπα σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Σε συνδυασμό με τη δήλωσή του περί «ασύμμετρου φαινομένου» λόγω του πολύ δυνατού αέρα, καταλυτικός παράγοντας για την τραγωδία σε Μάτι και Νέο Βουτζά –σε πολλούς η αναφορά αυτή θύμισε τον «στρατηγό άνεμο» του Βύρωνα Πολύδωρα– δόθηκε η αίσθηση ότι αναζητείται κάποια γραμμή δικαιολόγησης στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που ενεργοποίησαν κάποιο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
 
Πάντως την επόμενη μέρα τέτοιοι υπαινιγμοί δεν υπήρξαν στο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός εστίασε στις δεσμεύσεις ότι δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος, στην ανάγκη χαμηλών τόνων (ενότητας) την ώρα της μάχης και στις ευχαριστίες προς όσους επιχειρούσαν στα μέτωπα της κρίσης: πυροσβέστες, εθελοντές, ΕΚΑΒ, Στρατό, Λιμενικό, Αστυνομία. «Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές», σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε, ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς, τα πώς και τα γιατί». Και πρόσθεσε: «Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις».
 
Αντιμέτωποι με τις ευθύνες
2ον Είτε η αντιπολίτευση επιλέξει να συντηρήσει ένα κλίμα περί ευθυνών της κυβέρνησης, ανικανότητας κ.λπ. προκειμένου να αποδυναμώσει το κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου είτε όχι, το βασικό ζήτημα για το Μαξίμου είναι ότι ανατρέπεται ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για πανηγυρική σηματοδότηση της λήξης του τρίτου μνημονίου στις 20-21 Αυγούστου.
 
Το κλίμα αυτό θα ήθελε να το συντηρήσει η κυβέρνηση και στη ΔΕΘ αμέσως μετά, κι από εκεί ώς την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ανοίγοντας τον μακρύ ή σύντομο δρόμο ώς τις εκλογές. Τώρα, η χρονική απόσταση της τραγωδίας από τις 20 Αυγούστου είναι αρκετά μικρή, οι πληγές θα είναι ανοιχτές και η οργή ακόμη ζωντανή μη επιτρέποντας πανηγυρικούς τόνους.
 
Στην τραγωδία φαίνεται να συνέβαλαν μια σειρά παραγόντων που χρειάζεται να ερευνηθούν το επόμενο διάστημα: από χρόνιες παθογένειες στη δόμηση, κρίσιμες ελλείψεις σε υλικά μέσα και προσωπικό στον τομέα της πυρόσβεσης, απουσία ουσιαστικής πρόληψης και σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, έως τις καιρικές συνθήκες, τον συντονισμό, τα αντανακλαστικά των αρχών κ.λπ.
 
Όμως όσο και αν η κυβέρνηση επικαλεστεί τα διαχρονικά προβλήματα όχι μόνο δεν θα είναι εύκολο να αντικρούσει την κριτική για τις κυβερνητικές ευθύνες και τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, αλλά θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση ενός συνολικού αρνητικού απολογισμού σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων.
 
Με άλλα λόγια, στο «ενεργητικό» της έρχονται να προστεθούν οι πυρκαγιές σε Κινέτα, Πεντέλη, Μάτι και Νέο Βουτζά, μετά τη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο, όπου κι εκεί εκτυλίχθηκε μια τραγωδία με 23 νεκρούς, τον Σαρωνικό και τη ρύπανση από τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ –παρόλο που η περιβαλλοντική ζημιά πλέον έχει αποκατασταθεί, η διαχείριση υπήρξε άκρως προβληματική– και τις περσινές φωτιές στον Κάλαμο.
 
Η συνολική εικόνα μόλις μέσα σε έναν χρόνο μάλλον ενισχύει την ανασφάλεια των πολιτών σε αντίθεση με την εικόνα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση ότι δηλαδή είναι αποτελεσματική και λύνει προβλήματα με πολύ πιο ικανοποιητικό τρόπο από τους προκατόχους της.
 
Προς ανασχηματισμό για εκτόνωση;
Στο μεταξύ, ενισχύονται τα σενάρια για έναν «πρόωρο» ανασχηματισμό – αν υποθέσουμε ότι υπό κανονικές συνθήκες στη σκέψη του πρωθυπουργού τοποθετούνταν κάπου στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι ένας άμεσος ανασχηματισμός μπορεί να επιφέρει μια κάποια εκτόνωση της κατάστασης ως ελάχιστη ένδειξη ότι η κυβέρνηση παίρνει πάνω της την ευθύνη που της αναλογεί, απομακρύνοντας υπουργούς που μπορεί να θεωρηθεί ότι φέρουν ευθύνη πραγματική.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτό θα ήταν αρκετό για την άμεση ανατροπή και ομαλοποίηση του κλίματος μέχρι τη ΔΕΘ που αποτελεί ένα βασικό ορόσημο για την κυβέρνηση, με το αμέσως προηγούμενο, δηλαδή την 21η Αυγούστου, να «καίγεται».
 
Μέτρα ανακούφισης
Χθες η κυβέρνηση οριστικοποίησε τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες. Καταρχάς, προβλέπoνται μέτρα άμεσης ενίσχυσης στους πληγέντες: έκτακτο εφάπαξ επίδομα ύψους 5.000 ευρώ σε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, 6.000 ευρώ σε τρίτεκνους και πολύτεκνους και 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις.
 
Αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας 650 ευρώ για όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους στις πληγείσες περιοχές λόγω των πυρκαγιών, εφάπαξ επίδομα για τους πυρόπληκτους συνταξιούχους ίσο με 2 μηνιαίες συντάξεις και επίσπευση συνταξιοδοτήσεων (άνευ χρονολογικής σειράς) για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις ώς τις 31.9.2018.
 
Επίσης, προβλέπονται διευκολύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όπως η παράταση υποβολής δηλώσεων και η καταβολή του φόρου, η αναστολή πληρωμής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθαρίσεων και δόσεων ρυθμίσεων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.
 
Ανακοινώθηκε η δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού με τη συμμετοχή του Δημοσίου –20 εκατ. ευρώ από ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από τη Βουλή και 10 εκατ. ευρώ. και του Υπ.Οικ. με 10 εκατ. ευρώ.
 
Σε συγγενείς των θυμάτων δίνεται εφάπαξ το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ για τα τέκνα των θυμάτων θα δίνεται ενίσχυση 1.000 ευρώ ώς την ενηλικίωσή τους ή αν σπουδάζουν ώς το 24ο έτος τους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:54