search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:53
MENU CLOSE

Άτυπο μορατόριουμ από αντιπολίτευση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2031
26-7-2018
27.07.2018 03:00
crime-2.jpg
 
Μοιάζει με ένα άτυπο μορατόριουμ. Η πολύνεκρη τραγωδία που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά έχει υποχρεώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κρατούν στο «σημείο μηδέν» τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μια προσωρινή αναστολή της ιδιαίτερα σκληρής πολιτικής σύγκρουσης που θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεσπάσει τις επόμενες ημέρες.
 
Καθώς είναι ακόμη ανοιχτή η λίστα των θυμάτων αλλά και ο κατάλογος των αγνοούμενων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημάνει ένα είδος σιωπητηρίου στους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. Επί της ουσίας, η «γραμμή» είναι να μην υπάρχει καμία εμπλοκή «γαλάζιων» σε αντιπαράθεση, τηλεοπτική ή στα ερτζιανά, με μέλη της κυβέρνησης επάνω στα αποκαϊδια της Ανατολικής Αττικής που καπνίζουν ακόμη.
 
Σεβασμός στα θύματα και στους ανθρώπους που θρηνούν, σεβασμός και αλληλεγγύη στους συμπολίτες που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι, είναι η «οδηγία» της «γαλάζιας» ηγεσίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός ετοιμότητας και συντονισμού των φορέων του κρατικού οργανισμού αλλά και η ενδεχόμενη υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης εκ μέρους του κυβερνητικού στρατοπέδου θα αποτελέσει τη βάση της επιχειρηματολογίας που θα «ξεδιπλώσει» η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτώντας διερεύνηση και απαντήσεις από την κυβέρνηση.
 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος προκειμένου, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, να γίνει μία πλήρης αποτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί. Κυρίως, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές, να εξεταστούν οι προτάσεις της Ν.Δ. για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά και να επικαιροποιηθούν οι προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
 
Τον τόνο, σημαίνοντας παράλληλα σιωπητήριο στα στελέχη της Ν.Δ., έδωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα», δήλωσε ο Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ωστόσο ότι «ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του». Ο Μητσοτάκης βρέθηκε στο δημαρχείο της Ραφήνας, συνάντησε τους επιτελείς της πυροσβεστικής στο Βουτζά και επισκέφθηκε και το Σισμανόγλειο, ενώ κινητοποίησε τον «γαλάζιο» μηχανισμό προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού εκεί που εξελίχθηκε η πολύνεκρη τραγωδία.
 
Το ΚΙΝΑΛΛ
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά βρέθηκε στο δημαρχείο Ραφήνας όπου και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς. Άμεση προτεραιότητα για τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής είναι η ανακούφιση των πυροπαθών, ενώ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής.
 
«Ανείπωτη τραγωδία. Ημέρα Εθνικού πένθους. Η σκέψη μας στα θύματα και τις οικογένειες τους. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη σήμερα, μα και αύριο. Ευγνωμοσύνη σε όσους παλεύουν στα πύρινα μέτωπα ασταμάτητα από χθες. Τίποτα άλλο. Τώρα σιωπή. Όλα τα άλλα στην ώρα τους», έστειλε το μήνυμά της η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για τη φονική πυρκαγιά, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη μαζεύει στοιχεία για τις ολιγωρίες και τα λάθη της κρατικής μηχανής.
 
Το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε τις προτάσεις του για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. «Υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί τόσο η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και στην Κινέττα, όσο και η ενεργή συμβολή της για την αποκατάσταση των ζημιών» ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, προτείνοντας οι αναγκαίοι πόροι να αντληθούν από το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, διαθέτει περίπου 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμβολή ιδιωτών και φορέων. Προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και συντονισμού των ενεργειών, το ΚΙΝΑΛΛ πρότεινε τη σύσταση Συντονιστικού Οργάνου με ευθύνη της πολιτείας και συμμετοχή της αυτοδιοίκησης (και έλεγχο από διακομματική επιτροπή της Βουλής).
 
«Είχαμε προειδοποιήσει»
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, επισκέφτηκε τις πληγείσες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Ο Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του, τόνισε πως «το εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση, τα διάφορα λόγια, που δυστυχώς πολλές φορές μένουν μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, περί “εθνικής ενότητας, αλληλεγγύης” κ.λπ., δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτελέσουν το άλλοθι για να ξεχαστούν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία και να αποτελέσουν άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που υπάρχουν, όπως και του κρατικού μηχανισμού».
 
Σύμφωνα με τον Περισσό, «η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «το ΚΚΕ έγκαιρα, με κεντρική εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 10 Μάη, είχε προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στα ζητήματα της πρόληψης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Δεν λύθηκε όμως κανένα ουσιαστικό ζήτημα».
 
Για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και την απουσία σχεδίου κάνει λόγο το Ποτάμι, μιλώντας χαρακτηριστικά για Κερκόπορτες της ανοχύρωτης πολιτείας μας. «Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό τούτες τις δύσκολες ώρες ότι η χώρα θα συνεχίσει να ζει μικρές και μεγάλες καταστροφές, όσο αρνούμαστε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος του εκσυγχρονισμού του κράτους. Και όσο συνεχίζουμε να αναθέτουμε κρίσιμους τομείς σε ανεπαρκείς πολιτικούς. 44 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αυτό είναι το χρέος μας. Να προχωρήσουμε άμεσα σε μεγάλες τομές, που θα μετατρέψουν το κομματικό, αναποτελεσματικό κράτος σε ένα αξιόπιστο, σύγχρονο κράτος, που προστατεύει τους πολίτες του».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15