03/06/2020 04:02:11
28.7.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2031 στις 26-7-2018

Ζωές και δισεκατομμύρια

Ζωές και δισεκατομμύρια  - Media
 
Οι δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού καταγράφηκαν ως οι πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών, όχι µόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο της ανθρώπινης τραγωδίας µε τους ++100 νεκρούς και τους χιλιάδες άστεγους και οικονομικά πληγέντες έδωσε µια πραγματικά τρομακτική διάσταση στη φετινή καταστροφή.
Ανυπολόγιστες είναι και οι καταστροφές σε άψυχο υλικό, αφού η φωτιά έκαψε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και πέρασε μέσα από τον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα σύμφωνα με σχετική ενημέρωση να καταστραφούν εντελώς 2.500 κατοικίες στη Ραφήνα και 1.500 κατοικίες στο Μάτι.
Περισσότερες από 2.000 κατοικίες στο Μάτι και άλλες 2.200 στη Ραφήνα είναι επισκευάσιμες, αλλά δεν είναι κατοικήσιμες.
 
Eκατοντάδες επιχειρήσεις έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ πάνω από 300 αυτοκίνητα κάηκαν.
Μάλιστα, οι αυτοψίες στην περιοχή κατέγραψαν επίσης αρκετά εκτενείς ζημιές στις υποδομές του οδικού δικτύου, αλλά και στις υποδομές τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης.
Ειδικότερα, στις περιοχές Μάτι, Νέου Βουτζά και Ραφήνας, καταγράφηκαν ζημιές σε συνολικά 50 υποσταθμούς της ΔΕΗ, από ένα σύνολο περίπου 300 υποσταθμών που τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή.
Στον Κάλαμο καταγράφηκαν ζημιές σε 10 υποσταθμούς, ενώ σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαιτούμενες επισκευές του Δικτύου προς αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
 
Μοιράζουν… ασπιρίνες
Το κράτος φάνηκε ανίκανο να υπερασπιστεί τόσο τις ζωές των πολιτών όσο και τις περιουσίες τους, ωστόσο στη σκιά της τραγωδίας πήραν σχετικά γρήγορα άμεσα έκτακτα μέτρα:
• Η έγκριση πίστωσης ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους.
• Η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.
• Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.
• Η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.
Το υπουργείο Οικονομικών, επίσης, έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:
• Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.
• Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Αν παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.
 
Αναμένονται μέτρα
Τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών, θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος.
Επίσης, για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο Εργασίας:
• Πρόσφερε 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.
• Εξασφάλισε σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύπτουν σχετικά.
• Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210 4819001.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν έμπρακτα τους πληγέντες (όπως οι πληγείσες περιοχές και το είδος των περιουσιακών και μη ζημιών θα καθοριστούν επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές), προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφισή τους».
 
Ειδικότερα, ύστερα από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν:
 
i. Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
 
ii. Την αναστολή πληρωμής δόσεων για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.
 
iii. Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.
 
Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες από τις αρμόδιες Αρχές.
 
Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές, οι τράπεζες αποφάσισαν:
 
i. Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.
 
ii. Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.
 
Ειδικό λογαριασμό για στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων άνοιξε το ΕΒΕΑ καλώντας τις επιχειρήσεις-μέλη του να συνεισφέρουν οικονομικά για τη βοήθεια των πυροπαθών, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να προσφέρουν και είδη πρώτης ανάγκης.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Αριθμός Λογαριασμού: Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,31%, Νο 040/015702-35 με επωνυμία «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ» και με ΙΒΑΝ «GR2801100400000004001570235»
Σειρά μέτρων ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών Κινέτας, Ραφήνας, Καλλιτεχνούπολης, Νέου Βουτζά και Μάτι που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Συγκεκριμένα, η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι δίνει παράταση στην αποπληρωμή ασφαλίστρων έως τις 30/11/2018 χωρίς καμία κύρωση. Η εταιρεία ξεκίνησε την ειδική γραμμή επικοινωνίας το τηλ. 210 9099600 για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω περιπτώσεων 24 ώρες το 24ωρο.
Η MetLife έχει διαθέσει την τηλεφωνική γραμμή 210 87 87 500 για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους των περιοχών, ώστε να παράσχει οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαμονής, σίτισης και νοσοκομειακής φροντίδας των πυρόπληκτων, σε συνεργασία με το δίκτυο των κλινικών και νοσοκομείων της.
 
Η AXA ενεργοποίησε το σύστημα άμεσης προκαταβολής για την κάλυψη των πρώτων δαπανών.
Η Eurolife ERB από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει χρόνος αυτοψίας ζημιωθέντων κινδύνων εντός 24 ωρών από την αναγγελία και χρόνος αποζημίωσης (προκαταβολής ή ολικής) εντός 48 ωρών από την αυτοψία. Επίσης, αποφασίστηκε πως για όλους τους ασφαλισμένους στον κλάδο περιουσίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα ισχύσει 6μηνη αναστολή ακυρώσεων ασφαλιστηρίων.
 
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τέλος, ζήτησε με εγκύκλιό της προς τα μέλη της να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και, στη συνέχεια, στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι: «Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών φαινομένων και καλούνται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιστροφή στην ομαλότητα πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί».
Ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης υποστήριξης στους συμπολίτες μας που επλήγησαν, η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε τη διαγραφή των οφειλών για Ηλεκτρική Ενέργεια (ανταγωνιστική χρέωση λογαριασμού), η οποία έχει καταναλωθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, για τις οικίες και τα καταστήματα που καταστράφηκαν, καθώς και για τις οικίες των οικογενειών των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας. Για παλαιότερες οφειλές θα υπάρξουν πολύ γενναίες ρυθμίσεις.
Επιπλέον, η ΕΑΕΕ προχωρά άμεσα στη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού και αποστολή αυτών των ειδών στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την φροντίδα των πληγέντων.
 
Προθεσμία 
Προθεσμία έως και τις 30 Ιουλίου έχουν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπου και το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet «κλείνει» τις πύλες του και όσοι δεν καταφέρουν ή αμελήσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) ανεξαρτήτως εάν καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ή έχουν μηδενική δήλωση, 250 ευρώ όσοι τηρούν απλογραφικά στοιχεία και λάβουν χρεωστικό σημείωμα και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί τo 87,5%, δηλαδή απομένουν περίπου 800.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις 20 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.483.597 δηλώσεις, με το Δημόσιο να υπολογίζει να εισπράξει το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 5.400.737 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές περίπου μία στις δύο -το 47,66%- είναι μηδενικές, το 12,86% πιστωτικές και το 39,48% χρεωστικές.
Όσοι έχουν λαμβάνειν από την εφορία ανέρχονται σε 694.644 φορολογούμενοι, για τους οποίους ο μέσος όρος επιστροφής φτάνει στα 404,4 ευρώ.
Οι χρεωστικές δηλώσεις είναι 2.132.215 και πληρώνουν 2.373.703.366 ευρώ, με μέσο συμπληρωματικό φόρο 1.113 ευρώ.
Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης είναι στο τέλος Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι πριν από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να περάσουν από την εφορία.
Συγκεκριμένα, το Μητρώο της ΔΟΥ τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.