22/03/2019 23:27:22
29.7.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2031 στις 26-7-2018

«Άκυρες συντάξεις»

«Άκυρες συντάξεις»  - Media
 
Άκυρες λόγω ελλιπών δικαιολογητικών είναι μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν έως και δύο χρόνια για να πάρουν τις μειωμένες συντάξεις τους.
 
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι πλέον απελπιστική. Μάλιστα, καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξής τους, ενώ τραγική είναι η κατάσταση με τα ΑμεΑ.
 
Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές, προσωρινές συντάξεις.
 
Χαρακτηριστικό της αδράνειας –εκτός από την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων– είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.
 
Νόμος Κατρούγκαλου
Έτσι, εδώ και δύο χρόνια από την ψήφιση του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) εξακολουθούν να μην εκδίδονται πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.
 
Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ, εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν τον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα. Λόγω ενιαίου φορέα αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο. Αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα που ανήκε στο ΓΛΚ και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.ά., ενώ 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών.
 
Μάλιστα, στον τεράστιο αυτόν όγκο αιτημάτων καλούνται να ανταποκριθούν μόλις 52 υπάλληλοι.
 
Σήμερα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους ανέρχονται στα 847 εκατ. ευρώ και αφορούν 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Όσον αφορά τις κύριες εκκρεμούν 55.000 αιτήσεις. Το κόστος για την εξόφλησή τους ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις για συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις. Την ίδια ώρα, στα 242 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος καταβολής περίπου 90.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ενώ στα 385 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος καταβολής 31.000 εκκρεμών εφάπαξ.
 
Μπαταχτσήδες εκ επαγγέλματος
Με βασικό στόχο τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν προσφύγει στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εποπτικές αρχές προχωρούν από τον Σεπτέμβριο στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περίπου 150.000 δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εποπτικών αρχών, οι οποίες θέλουν να εκμεταλλευτούν εις το έπακρον το νέο και πιο αυστηρό πλαίσιο που διέπει τον νόμο Κατσέλη, τον Σεπτέμβριο και σε βάθος πενταετίας θα ξεκινήσει η άρση του τραπεζικού απορρήτου περίπου για 150.000 δανειολήπτες.
Στόχος των αρχών, όπως αναφέρουν «τα Νέα», είναι ο εντοπισμός όσων δανειοληπτών κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις, κρύβουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στις τράπεζες.
Εκτιμάται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν το 20% όσων έχουν προσφύγει στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.