search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:39
MENU CLOSE

Moody’s: Θα παραμείνει πολύ υψηλό το ελληνικό χρέος για τις επόμενες δεκαετίες

26.07.2018 13:42
Moody
 
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (Β3 θετικό) υποστηρίζεται από την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που χορήγησαν οι πιστωτές της χώρας τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Moody’s Investors Service.
 
Όπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους διασφαλίζει ότι οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας θα είναι πολύ διαχειρίσιμες τα επόμενα 10 χρόνια, υποστηρίζοντας την επιστροφή της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά από μια δεκαετία εξάρτησης από την οικονομική στήριξη του επίσημου τομέα.
 
“Το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση τους χρέους αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση”, δήλωσε η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης. “Αντανακλά τόσο τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση των αιτιών της κρίσης όσο και την ισχυρή και συνεχή στήριξη από τους πιστωτές της ευρωζώνης”.
 
Η Moody’s επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή εποπτεία από τους πιστωτές, κίνηση που η Moody’s θεωρεί πως είναι credit positive, καθώς αυτό θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα παραμένουν σε μεταρρυθμιστική πορεία.
 
Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στονδημοσιονομικό τομέα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ και δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο θα πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων βελτιώθηκε και οι δαπάνες μειώθηκαν σε διαρθρωτική βάση. Έχει σημειωθεί επίσης πρόοδος στην προσπάθεια για ευθυγράμμιση των παλαιών αδύναμων και πολιτικοποιημένων θεσμικών οργάνων της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικής ανεξαρτησίας των βασικών οργάνων. Αυτό παρέχει κάποια εμπιστοσύνη ότι ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί.
 
Στο βασικό σενάριο της Moody’s, το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας, σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ, θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019 και μετά, αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό τις επόμενες δεκαετίες. Ο συνδυασμός πολύ μακρινών ωριμάνσεων και χαμηλών επιτοκίων μετριάζουν τους κινδύνους από ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά η Ελλάδα ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως αναγνώρισε η ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα χρειάζεται, επίσης, ισχυρότερες επενδύσεις για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτουν από την ύφεση και την κρίση, οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμες, με το σχηματισμό κεφαλαίου να ανέρχεται μόλις στο 40% του προ κρίσης επιπέδου.
 
Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τον υψηλό φορολογικό συντελεστή και γενικότερα, να εργαστεί για τη δημιουργία φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα καρποφορήσουν οι αλλαγές. Στο βασικό σενάριο της Moody’s, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνουν μετριοπαθείς, με το πραγματικό ΑΕΠ να προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 2% αυτό το έτος και το επόμενο.
 
Για το τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ότι παραμένει βασικό ευάλωτο σημείο, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Σε αυτόνομη βάση, οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με φτωχή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο μερίδιο χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά την πώληση NPLs από τους ισολογισμούς τους, για να επιτύχουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
 
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν διατηρηθεί η καλή κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά ​​από το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη από την αναμενόμενη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του χρέους. Οι ταχύτερες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού κλάδου θα ήταν επίσης θετικό στοιχείο.
 
Η πίεση για υποβάθμιση θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις ή εάν επανεμφανιστεί ένταση με τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την υποστήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38