search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:30
MENU CLOSE

88 νεκροί από τη φωτιά στην Αττική – Βιβλική καταστροφή σε Μάτι και Ραφήνα (Οδοιπορικό – Photos)

27.07.2018 08:16
88 νεκροί από τη φωτιά στην Αττική - Βιβλική καταστροφή σε Μάτι και Ραφήνα (Οδοιπορικό - Photos) - Media

 

Δυο μισοκαμένες κούκλες και μια κούπα που γράφει «μανούλα σ αγαπώ», ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα αποκαΐδια στο Μάτι και τη Ραφήνα. Ένα παιδικό γραφείο γεμάτο πολύχρωμα τετράδια και μολύβια.

Χρώματα και εικόνες ζωής από σπίτια που μέχρι πριν από μερικές μέρες έσφυζαν από ζωή, γέλια παιδιών και αγκαλιές με μια μανούλα που δεν υπάρχει πια για να ακούσει από τα χειλάκια του παιδιού της το «σ’ αγαπώ».

Όνειρα που κάηκαν μαζί με το παραδεισένιο περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής.

Πολύχρωμα πήλινα κουδουνάκια κρέμονται σε ένα δέντρο, ηχούσαν κάποτε σαν τις ονειροπαγίδες που φυλακίζουν τα άσχημα όνειρα. Όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μακριά τον πύρινο εφιάλτη που ξημέρωσε το πρωί της 23ης Ιουλίου.

Σπίτια ισοπεδωμένα. Εικόνες ολέθρου που ξεπερνούν ακόμη και το πιο σκληρό χολιγουντιανό σενάριο πολέμου.

Πολύχρωμες μισοκαμένες παιδικές γαλότσες βρίσκονται στην είσοδο σπιτιού. Τα λιλιπούτεια ποδαράκια δεν θα τις ξαναφορέσουν ποτέ πια.

 Αθώα θύματα από τη φωτιά κα τα ζώα. Ζωοφιλικές οργανώσεις έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. Ανάμεσα στις στάχτες έχουν τοποθετηθεί μπολάκια με φαγητό και νερό.

Το οδοιπορικό στα σπίτια ανασύρει και μακάβρια ευρήματα. Ζώα αποτεφρωμένα.

Ένα πέταλο παραμένει κρεμασμένο σε ένα κάγκελο. Σύμβολο καλής τύχης που δεν κατάφερε να επιτελέσει τον αρχικό του σκοπό να φέρει γούρι στους ιδιοκτήτες του.

Οχήματα κατεστραμμένα, έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Παντοπωλεία έχουν καεί ολοσχερώς. Λίγα μπουκάλια από γάλα στέκουν πίσω από μια καμένη βιτρίνα.

Λίγα τρόφιμα μέσα σε ένα καλάθι. Ο υποψήφιος αγοραστής τους τα παράτησε για να μπορέσει να ξεφύγει από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.

Το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς καθώς οι φλόγες στο πέρασμά τους έκαψαν τα πάντα.

Η ηλεκτροδότηση καθώς και η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη και ελάχιστοι από τους κατοίκους της περιοχής παραμένουν την νύχτα εκεί.

Οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για αγνοούμενους συνεχίζονται μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Οι περιπολίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής είναι συνεχείς.

Σε όσα σπίτια δεν έχουν καεί ή είναι μισοκατεστραμένα, οι κάτοικοι παραμένουν εκεί γιατί φοβούνται για τις περιουσίες τους, ή επειδή δεν έχουν αλλού να πάνε όπως ο κύριος Χάρης με τα τρία σκυλιά του που το σπίτι του γλύτωσε από την φωτιά με ελάχιστες υλικές ζημιές.

Είχε αποφασίσει ή να γλυτώσουν και οι τέσσερις ή να πεθάνουν μαζί.

Το μαγειρείο του στρατού δίνει φαγητό σε όποιον ζητήσει (από τους κατοίκους, μέχρι τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή και καλύπτουν το ρεπορτάζ) και στο κέντρο του οικισμού, αλλά και στο αντίσκηνο που έχει στηθεί στην παραλία Αργυρή Ακτή.

Στην καφετέρια ΜΙΑΟΥ στην οδό Ποσειδώνος 20, οι ιδιοκτήτες Παύλος Λάππος και Χαρά Αλιφέρη, έστησαν κέντρο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης και τα διανέμουν μέχρι αργά το βράδυ σε όποιον έχει ανάγκη.

Συνεργάζονται με τους γιατρούς του Κόσμου και τους δίνουν τα φάρμακα που συγκεντρώνονται εκεί.

Παράλληλα περίπου 60 εθελοντές που έχουν εκεί την βάση τους προσφέρουν στους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής όποια βοήθεια τους ζητηθεί.

O απολογισμός

Συνολικά 88 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζώη τους από τη φωτά στην Ανατολική Αττική. Το μεσημέρι της Παρασκευής κατέληξε ένας άνδρας που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ και το πρωί του Σαββάτου 28 Ιουλίου άλλη μια 42χρονη γυναίκα. Επίσης. μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 9 τραυματίες από την πύρνη λαίλαπα που σάρωσε την Αττική.

Στο νοσοκομείο παραμένουν συνολικά 51 ενήλικες και τέσσερα παιδιά σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Συγκεκριμένα, την Πέμπτη πήραν εξιτήριο έξι τραυματίες,  ενώ τα 4 παιδιά νοσηλεύονται στο Παίδων με την υγεία του να θεωρείται σημαντικά βελτιωμένη.

Το ίδιο δεν συμβαίνει με τους 11 ενήλικες ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με την κατάστασή τους να θεωρείται σοβαρή. Να σημειωθεί πως χτες την τελευταία του πνοή άφησε ένας 73χρονος στης ΜΕΘ του ΚΑΤ, ενώ ένας άνδρας εισήχθη χτες στην Εντατική στο Θριάσιο.

Copernicus: Στάχτη 32.000 στρέμματα από τις  πυρκαγιές στην Αττική 

Σχεδόν 32.000 στρέμματα γης είχαν κάψει έως το βράδυ της Τετάρτης οι δύο καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική και στα Γεράνεια Όρη, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus.

Η μεγαλύτερη έκταση, 19.233 στρέμματα, κάηκε στα Γεράνεια Όρη και στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ στην περιοχή του Νέου Βουτζά, της Ραφήνας και του Ματιού είχαν καταστραφεί 12.759 στρέμματα.

Σε ύφεση η φωτιά στα Γεράνεια Όρη

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν από νωρίς το πρωί  στα Γεράνεια Όρη, προκειμένου να σβήσουν οι εστίες της πυρκαγιάς που έκαψε την Κινέτα.

Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 10 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες και 17 άτομα πεζοπόρο.

Περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής στην περιοχή.

Που υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα στην Κύθνο. Η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό στην ορεινή περιοχή Αγία Ειρήνη, βόρεια της χώρας, σε σημείο με χαμηλή βλάστηση και σύντομα επεκτάθηκε.

Στο νησί επιχειρεί ένας πυροσβέστης με ένα πυροσβεστικό όχημα, τέσσερις εθελοντές με υδροφόρες και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Ζεμενό και στην Καμάριζα

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά στο Ζεμενό Κορινθίας, που επίσης μαινόταν για πολλά 24ωρα. Παράλληλα, υπό έλεγχο έχει τεθεί και η φωτιά στην Καμάριζα Αναβύσσου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28