search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:44
MENU CLOSE

Μεταβολισμός: Τα έξι συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχει «απορρυθμιστεί»

28.07.2018 08:27
Πώς θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας για να χάσετε περιττά κιλά - Media

 

Μήπως τελευταία νιώθετε πιο κουρασμένοι απ’ ό,τι συνήθως;

Όταν μιλάμε για τον μεταβολισμό συνήθως το μυαλό μας πάει στο αδυνάτισμα, όμως ο ρόλος του στην υγεία είναι πολύ πιο σημαντικός και καθοριστικός. Ο μεταβολισμός είναι ο «μηχανισμός» του σώματος που εξασφαλίζει τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κάνουμε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες, από το να αναπνέουμε και να περπατάμε μέχρι να γυμναζόμαστε.

Ο μεταβολισμός σταδιακά «πέφτει» όσο μεγαλώνουμε, οπότε είναι πιο δύσκολο να αδυνατίσουμε ή να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, ωστόσο μπορεί να «απορρυθμιστεί» για πολλούς άλλους λόγους, προκαλώντας ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Τα κυριότερα σημάδια που υποδεικνύουν διαταραχή του μεταβολισμού είναι: 

1. Νιώθετε συνέχεια κούραση: Πέρα από προφανείς παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου ή η υπερβολική γυμναστική, η κούραση μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταβολισμός «δουλεύει» με πιο αργό ρυθμό από τον φυσιολογικό, καθώς αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει αρκετά γρήγορα την τροφή ώστε να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.

2. Τα μαλλιά και το δέρμα σας είναι ξηρά: Μια διαταραχή του μεταβολισμού συνεπάγεται ότι δεν ανανεώνονται στον ρυθμό που πρέπει τα κύτταρα ώστε τα μαλλιά και το δέρμα να έχουν υγιή όψη. Βέβαια, πριν ανησυχήσετε για τον μεταβολισμό σας, το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξετε στην περίπτωση αυτή είναι αν τρέφεστε σωστά και ισορροπημένα.

3. Έχετε συνέχεια λιγούρες: Κυρίως για ζάχαρη και αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Οι λιγούρες είναι το «σήμα» που δίνει ο οργανισμός όταν χρειάζεστε άμεσα ενέργεια. Αν σε γενικές γραμμές τρώτε σωστά και κοιμάστε αρκετά αλλά και πάλι ταλαιπωρείστε από έντονες λιγούρες μέσα στη μέρα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σας δεν απελευθερώνει αρκετή ενέργεια από τις τροφές.

4. Έχετε πάρει κιλά χωρίς λόγο: Δεν έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή σας ή στη γυμναστική σας κι όμως βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Τι μπορεί να φταίει; Ο μεταβολισμός φυσικά… Ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε εξετάσεις στον θυρεοειδή, αφού αυτός ο μικρός αδένας που βρίσκεται στον λαιμό είναι το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού και οι ορμόνες που απελευθερώνει παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας.

5. Κρυώνετε συνεχώς: Όταν διασπώνται οι τροφές στο σώμα για την παραγωγή ενέργειας, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από παραγωγή θερμότητας. Αν λοιπόν ο μεταβολισμός σας έχει απορρυθμιστεί, το σώμα δεν μπορεί να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του κι έτσι θα νιώθετε ότι κρυώνετε ακόμη κι αν δεν κάνει κρύο στον χώρο που βρίσκεστε.

6. Δεν έχετε καλή διάθεση: Η κακή διάθεση δεν οφείλεται άμεσα στον μεταβολισμό, όταν όμως τα επίπεδα της ενέργειάς σας είναι χαμηλά είναι λογικό να μη νιώθετε και πολύ καλά, να έχετε νεύρα ή να ταράζεστε εύκολα.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18