search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Στην κρίση του μουφτή οι ζωές 75 δαδηλωτών – Δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο

28.07.2018 14:57
Αίγυπτος: Στην κρίση του μουφτή οι ζωές 75 δαδηλωτών - Δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο - Media

 

Θανατική ποινή επέβαλε ένα δικαστήριο της Αιγύπτου σε 75 άτομα, που μετείχαν το 2014 σε διαδηλώσεις με αίτημα την εκδίωξη του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. 

Ανάμεσα στους δικασθέντες είναι μέλη της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διοργάνωσε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Rabaa στο Κάιρο. 

Οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στον Μεγάλο Μουφτή, που καλείται να διατυπώσει μη δεσμευτική γνώμη. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, κάθε ποινή, πριν την εκτέλεσή της, θα πρέπει να παραπέμπεται στον Μεγάλο Μουφτή. 

Ωστόσο, τα δικαστήρια σπάνια αγνοούν την απόφαση του Μεγάλου Μουφτή. Το 2014, είχε απορρίψει τη θανατική καταδίκη του αρχηγού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Η τελική ετυμηγορία αναμένεται μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. 

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στην ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο.

Οι υποθέσεις αυτές, βρίσκονται μεταξύ των υποθέσεων 700 άλλων κατηγορουμένων για παράνομες διαδηλώσεις στη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που έγινε το 2013, με συνέπεια τον θάνατο εκατοντάδων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και δεκάδων αστυνομικών, όταν έγινε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με την χρήση βίας.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φάσμα κατηγοριών και ποινές, συμπεριλαμβανομένων της εκτέλεσης, αλλά και της ισόβιας κάθειρξης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03