18/10/2019 23:10:10

Αίγυπτος: Στην κρίση του μουφτή οι ζωές 75 δαδηλωτών - Δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο

Αίγυπτος: Στην κρίση του μουφτή οι ζωές 75 δαδηλωτών - Δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο - Media

 

Θανατική ποινή επέβαλε ένα δικαστήριο της Αιγύπτου σε 75 άτομα, που μετείχαν το 2014 σε διαδηλώσεις με αίτημα την εκδίωξη του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. 

Ανάμεσα στους δικασθέντες είναι μέλη της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διοργάνωσε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Rabaa στο Κάιρο. 

Οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στον Μεγάλο Μουφτή, που καλείται να διατυπώσει μη δεσμευτική γνώμη. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, κάθε ποινή, πριν την εκτέλεσή της, θα πρέπει να παραπέμπεται στον Μεγάλο Μουφτή. 

Ωστόσο, τα δικαστήρια σπάνια αγνοούν την απόφαση του Μεγάλου Μουφτή. Το 2014, είχε απορρίψει τη θανατική καταδίκη του αρχηγού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Η τελική ετυμηγορία αναμένεται μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. 

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στην ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο.

Οι υποθέσεις αυτές, βρίσκονται μεταξύ των υποθέσεων 700 άλλων κατηγορουμένων για παράνομες διαδηλώσεις στη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που έγινε το 2013, με συνέπεια τον θάνατο εκατοντάδων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και δεκάδων αστυνομικών, όταν έγινε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με την χρήση βίας.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φάσμα κατηγοριών και ποινές, συμπεριλαμβανομένων της εκτέλεσης, αλλά και της ισόβιας κάθειρξης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.