10/12/2018 09:47:34

Δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου

Δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου - Media

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αποφάσισε προ ολίγου η βουλή της ΠΓΔΜ, με τις ψήφους του κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και αλβανόφωνων κομμάτων.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι αυτό ποιυ εξαρχής είχε προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, δηλασδή, «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη Συμφωνία με την Ελλάδα;».

Όπως εξήγησε ο Ζάεφ, το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε στη συνέχεια, να υπερισχύσει το «ναι», να υπάρχει επαρκής χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέσα σε διάστημα περίπου 120 ημερών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και τόνισε ότι «είναι μία ιστορική απόφαση, όχι μόνο γιατί πρόκειται για δημοψήφισμα, αλλά και επειδή καθορίζει το μέλλον της “Μακεδονίας”».

Υπενθυμίζεται ότι αν το «ναι» υπερισχύσει, τότε η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές τόσο για το όνομα της χώρας, όσο και για ζητήματα που η Αθήνα θεωρεί αλυτρωτικά.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για «προδοσία» και καλεί τους κατοίκους της ΠΓΔΜ να καταψηφίσουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.