search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:25
MENU CLOSE

Τη γλύτωσε ο Μακρόν – Απορρίφθηκαν οι προτάσεις μομφής για το «σκάνδαλο Μπεναλά»

31.07.2018 18:10
Τη γλύτωσε ο Μακρόν - Απορρίφθηκαν οι προτάσεις μομφής για το «σκάνδαλο Μπεναλά» - Media
 
Απορρίφθηκαν από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησης που είχαν καταθέσει βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατήγγειλαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το σκάνδαλο με τον πρώην σωματοφύλακα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
Υπέρ της πρώτης πρότασης μομφής, που είχαν καταθέσει οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισαν 143 βουλευτές, πολύ λιγότεροι από τις 289 ψήφους που απαιτούνται για την ανατροπή της κυβέρνησης.
 
Μια δεύτερη ψηφοφορία έπειτα από πρωτοβουλία των αριστερών κομμάτων διεξήχθη λίγο αργότερα χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας, καθώς το κόμμα του Γάλλου προέδρου ελέγχει πλήρως το κοινοβούλιο.
 
Επομένως, μόλις 74 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.
 
Παρά την κοινοβουλευτική νίκη του, η «υπόθεση Μπεναλά», όπως ονομάζεται ο πρώην συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν- Αλεξάντρ Μπεναλά, δείχνει να έχει αντίκτυπο στη διακυβέρνηση του επικεφαλής του γαλλικού κράτους, πλήττοντας τη δημοτικότητά του και βγάζοντας εκτός προγράμματος την κυβερνητική ατζέντα του.
 
Ο 40χρονος πρόεδρος δέχθηκε δριμεία κριτική, καθώς απέλυσε τον συνεργάτη του αφού είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο, όπου εμφανίζεται να επιτίθεται σε διαδηλωτή, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, ενώ φέρει αστυνομικό εξοπλισμό.
 
«Δεν πρόκειται απλά για μια υπόθεση του καλοκαιριού, αποδεικνύει την υπέρ συγκέντρωση των εξουσιών από έναν εκλεγμένο μονάρχη, που υπονομεύει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών» επισήμανε ο Αντρέ Σασαίν, βετεράνος βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:24