search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:14
MENU CLOSE

Σκληρό ροκ από το ΚΙΝΑΛΛ – Πυρά στον Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2032
2-8-2018
05.08.2018 03:00
Σκληρό ροκ από το ΚΙΝΑΛΛ - Πυρά στον Τσίπρα - Media
 
Οι δασικές πυρκαγιές ανέκαθεν αποτελούσαν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδίως όταν οι φλόγες σβήνουν και το δημόσιο πένθος μπαίνει στην άκρη. Μετά το φονικό 2007, ήρθε το ακόμα πιο φονικό 2018 και, μία εβδομάδα από την καταστροφή που αφάνισε το Μάτι από τον χάρτη, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι σηκώνονται. Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν χρησιμοποίησε πολιτικές κορόνες, το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να κινηθεί σε ύφος σκληρού ροκ απέναντι στην κυβέρνηση. «Ανικανότητα», «κυνισμός», «αναλγησία», μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδει το Κίνημα Αλλαγής στα «έργα και τις ημέρες» της κυβερνητικής πλευράς στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς. Για το ΚΙΝΑΛΛ επίσης αποτελεί «γράμμα κενό και η δήθεν ανάληψη της πολιτικής ευθύνης» που ανέλαβε ο πρωθυπουργός.
 
Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης στη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής μίλησε η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε, σε συνέντευξή της, ότι «ανεξάρτητα πως μπήκε η φωτιά, ανεξάρτητα πόσο δύσκολο ήταν να ελεγχθεί λόγω ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών φαινομένων, τον κόσμο γιατί δεν τον προστάτευσαν εφαρμόζοντας έγκαιρα το προβλεπόμενο σχέδιο οργανωμένης και συντονισμένης εκκένωσης των απειλούμενων περιοχών;». Όπως σημείωσε η ίδια «από τη χθεσινή τους συνέντευξη (σ.σ.: αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου Τόσκα, Τζανακόπουλου και αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής) προκύπτει ότι αποφάσισαν να μην το κάνουν. Ομολόγησαν ότι αποφάσισαν να αφήσουν τους ανθρώπους να καούν αβοήθητοι».
 
Πυρά στον Τσίπρα
Βάλλοντας προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, η Γεννηματά έκανε λόγο για άθλιο κυβερνητικό χειρισμό τονίζοντας πως «παρίσταναν τους ανήξερους για τα θύματα των πυρκαγιών. Ήταν συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης και συγκάλυψης». Σύμφωνα με την ίδια «αν ασχολούνταν στο ελάχιστο με την πυρκαγιά, στο εκατοστό απ’ όσο με την προπαγάνδα, δεν θα ζούσαμε αυτή την τραγωδία». Η Γεννηματά έκανε ακόμη λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες, «αυταπόδεικτες» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και ποινικές ευθύνες, τις οποίες θα πρέπει να αναζητήσει η Δικαιοσύνη.
 
«Η παραίτηση είναι μονόδρομος» τόνισε το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έβαλε στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, μετά την κυνική και απεχθή παράσταση που έστησε το βράδυ της καταστροφής, προχώρησε στο δεύτερο μέρος ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στον χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή».
 
Εστιάζοντας στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ σημειώνουν ότι «η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, “στη χώρα που παρέλαβε”, είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους. Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται είναι αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού».
 
Το ΚΙΝΑΛΛ ρωτά
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δείχνοντας ότι ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, διεκδικώντας έναν πιο αναβαθμισμένο χώρο στο πολιτικό σκηνικό, το ΚΙΝΑΛΛ έσπευσε να θέσει εννέα ερωτήματα, μέσω κατάθεσης ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα ένα πλήρες χρονικό όσων έγιναν την τραγική Δευτέρα και τις ημέρες που ακολούθησαν. Ζητά, παράλληλα, να δοθεί αντίγραφο του συνόλου των καταγεγραμμένων κλήσεων και συνομιλιών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, από τη Δευτέρα 23.7 έως την Πέμπτη 26.7, καθώς και οι συνομιλίες στα κέντρα του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθήνας, Θριάσιο και Παίδων, που αφορούν τη φονική πυρκαγιά.
 
«Η 23η – 24η Ιουλίου καταγράφεται στη συλλογική μας μνήμη ως εθνική τραγωδία. Η εκατόμβη θυμάτων, οι οικογένειές τους, οι εκατοντάδες πολιτών που τραυματίστηκαν ή που έχασαν την περιουσία τους και καταστράφηκαν, αξιώνουν κατ’ ελάχιστον απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Ζητούν δικαίως να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η ανταπόκριση στο αυτονόητο αυτό αίτημα είναι ελάχιστο χρέος της Πολιτείας. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις συνθέτουν εικόνα εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η βουλευτής και υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου στην ερώτησή της προς τον υπουργό Εσωτερικών.
 
Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό στα ακόλουθα:
-Γιατί δεν ελήφθη κανένα από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα πολιτικής προστασίας (κατάρτιση της «Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών», «Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας», Διυπηρεσιακές Ασκήσεις, Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης);
-Για ποιον λόγο, παρά το ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές στην Αττική στις 23.7.2018 ήταν πολύ υψηλός (Δείκτης 4), δεν ελήφθησαν μέτρα αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις, δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι και ιδίως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων και δεν εξασφαλίστηκε η ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων (ΟΤΑ, κ.λπ.);
– Για ποιον λόγο καθυστέρησε η αντίδραση της Πυροσβεστικής;
– Γιατί δεν έγινε έγκαιρα προειδοποίηση για εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν;
– Από ποιον και γιατί ελήφθη η απόφαση να κλείσει η Λεωφ. Μαραθώνος; Γιατί δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τραγικές συνέπειες, εάν όλοι οι οδηγοί κατευθυνθούν προς το Μάτι;
– Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις ελικοπτέρων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς;
– Γιατί καθυστέρησε η επέμβαση του Λιμενικού και η θαλάσσια διάσωση;
– Γιατί καθυστέρησε, επί πέντε ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, η κήρυξη κατάστασης ανάγκης;
– Γιατί κατά την κυβερνητική σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων αποκρύφτηκε η ύπαρξη θυμάτων και παρουσιάστηκε πλαστή εικόνα ύφεσης της πυρκαγιάς ενώ δόθηκε η έμφαση σε πολλαπλά μέτωπα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν ήδη υπό έλεγχο;
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:13