search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:57
MENU CLOSE

Παραίτηση Τόσκα σε απόσταση ασφαλείας από τον ανασχηματισμό

04.08.2018 04:49
Θύμα κλοπής ο Νίκος Τόσκας - Τι κατήγγειλε στην αστυνομία (Video) - Media

 

Έντεκα μέρες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική υπήρξε τελικά παραίτηση, αυτή του (πρώην) αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, δηλαδή του πλέον κομβικού προσώπου στη διαχείριση της κρίσης από το απόγευμα της 23ης Απριλίου και μετά. 

Η παραίτηση Τόσκα δεν φαίνεται πάντως να αλλάζει τον χρόνο του ανασχηματισμού που τοποθετείται στο διάστημα μετά τις 20 Αυγούστου και πριν τη ΔΕΘ. Η χθεσινή κίνηση, που προφανώς έγινε κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο ανδρών με δεδομένο το βαρύ κλίμα και τη συνεχιζόμενη κριτική προς την κυβέρνηση, στέλνει το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός έκρινε προτιμότερο να αποσυνδεθεί η απόδοση των πολιτικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές από το πλαίσιο του ανασχηματισμού. Τουλάχιστον, όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης καθώς εκ της θέσης του  φέρει πολιτική ευθύνη για το επιχειρησιακό αποτέλεσμα και για τα λάθη και τις παραλείψεις της Πολιτικής Προστασίας.

Ανασχηματισμός επανεκκίνησης και όχι απόδοσης ευθυνών

Το αν κατά την κυβέρνηση η ευθύνη για την τραγωδία εξαντλείται στο πρόσωπο του Ν. Τόσκα ή αν κάποιοι άλλοι υπουργοί που είχαν «δεύτερους ρόλους» θα απομακρυνθούν με τον ανασχηματισμό μένει να φανεί. 

Πάντως, διαφαίνεται μια προσπάθεια του Μαξίμου να διασωθεί σε κάποιο βαθμό το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια το οποίο θα αναδειχθεί στη ΔΕΘ ( η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής όλα δείχνουν έχει κάψει τα σενάρια «πανηγυρικών», ενδεχομένως ακόμη και πιο ταπεινών εκδηλώσεων, στην τυπική λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου). 

Εν ολίγοις, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν πως η παραίτηση Τόσκα, σε συνδυασμό με τις μπουλντόζες σε μια πρώτη ομάδα από τη μεγάλη λίστα αυθαιρέτων της Αττικής, και τις όποιες αλλαγές στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, θα εκτονώσουν το κλίμα και θα επιτρέψουν να πέσουν οι τόνοι δίνοντας τη σκυτάλη στην ανάπαυλα του 15αύγουστου. Κάπου εκεί, πάνω στη συμπλήρωση του ενός μήνα από την τραγωδία (που συμπίπτει χρονικά με την έξοδο από το μνημόνιο) και μετά εκτιμάται ότι τα γεγονότα θα έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν στην μνήμη των περισσότερων πολιτών, οπότε η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει παρακάτω με στόχο να σώσει την παρτίδα στη ΔΕΘ. 

Λίγο πριν τη Θεσσαλονίκη τοποθετείται όπως είπαμε ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός που θα στέλνει πια το μήνυμα της επανεκκίνησης του κυβερνητικού σχήματος και της φυγής προς τα μπρος και όχι το μήνυμα της απόδοσης ευθυνών που θα σήμαινε τη συντήρηση στην επικαιρότητα της τραγωδίας του Ιουλίου, κάτι που βολεύει την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά όχι την κυβέρνηση.

Στον Σκουρλέτη οι αρμοδιότητες μέχρι νεωτέρας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου χθες το απόγευμα με την οποία έγινε γνωστή η παραίτηση, ο Νίκος Τόσκας σε συνάντηση  με τον πρωθυπουργό που είχε προηγηθεί λίγο πριν, και δεδομένης της παρέλευσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα» . 

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά έκανε δεκτή την παραίτηση ευχαριστώντας τον για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων. Με μήνυμά του στο τουίτερ επαίνεσε τον Νίκο Τόσκα για τη γενναία στάση του (να αναλάβει την πολιτική ευθύνη): «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός στη συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου, είχε από την επομένη της τραγωδίας υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ο οποίος την «ώρα της μάχης» δεν την είχε κάνει δεκτή.

Οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου περνούν πλέον στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, προφανώς μέχρι νεωτέρας, κοινώς μέχρι τον ανασχηματισμό, που πλέον φαντάζει δρομολογημένος. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:57