search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:22
MENU CLOSE

«Η Ιταλία τους τελευταίους μήνες είναι μια διαφορετική χώρα» – Ρατσιστική επίθεση σε πρωταθλήτρια στίβου

04.08.2018 06:17
Επιστολή της Εθνικής στίβου στον Πρωθυπουργό - Media

 

Την ρατσιστική βία στα 22 χρόνια της, τις ημέρες που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου (7-12/8), γνώρισε από πρώτο χέρι η νιγηριανής καταγωγής Ιταλίδα πρωταθλήτρια της δισκοβολίας, Ντέιζι Οζακούε. Η νεαρή αθλήτρια (γεννημένη στις 16 Ιανουαρίου 1996 στο Τορίνο) δέχθηκε την επίθεση στο Μονκαλιέρι του Πεδεμόντιο από αγνώστους, ενώ επέστρεφε σπίτι της λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, οι οποίοι μέσα από αυτοκίνητο εκτόξευσαν εναντίον της ένα αυγό, το οποίο την τραυμάτισε στο μάτι.

Ευτυχώς, μετά από την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε για να αφαιρεθεί από το μάτι της ένα μικρό κομμάτι από το κέλυφος του αυγού, δεν είχε άλλες δυσάρεστες συνέπειες, αλλά έμεινε με τα ερωτηματικά της ρατσιστικής επίθεσης, τη στιγμή που είχε επιλεγεί από την ιταλική ομοσπονδία να εκπροσωπήσει τη χώρα σε μια σπουδαία διεθνή διοργάνωση.

Και αυτό χάρη στα 59.72 μέτρα που έκανε στη δισκοβολία, στις 7 Απριλίου στο Σαν Άντζελο των ΗΠΑ, επίδοση που είναι και η 4η καλύτερη όλων των εποχών στη χώρα (είναι παράλληλα εθνικό ρεκόρ νέων γυναικών) και με την οποία έπιασε το όριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Πήρε την ιταλική υπηκοότητα το 2014, όταν έκλεισε τα 18 χρόνια της.

Η αγάπη της για τον αθλητισμό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά ασχολήθηκε με το τένις, αλλά σύντομα αφιερώθηκε στα ριπτικά αγωνίσματα του στίβου και κυρίως στο δίσκο. Έτσι, το 2011 κατέκτησε τον ιταλικό τίτλο στις κορασίδες, ενώ το 2015 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων, όπου κατετάγη 19η.

Το 2017 μετακόμισε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Άντζελο Στέιτ Γιουνιβέρσιτι του Τέξας. Η Οζακούε εκπροσώπησε την Ιταλία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων της Λιλ, όπου κατετάγη 6η, αλλά και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (Α-Γ) του 2017.

Πάντως, η προετοιμασία της για το ευρωπαϊκό του Βερολίνου δέχθηκε ένα μικρό χτύπημα από την ρατσιστική επίθεση, ενώ δήλωσε για το συμβάν: «Δεν θέλω να παίξω το χαρτί του σεξισμού ή του ρατσισμού, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν έξω χωρίς τον κίνδυνο κάποιος να τους επιτεθεί» δήλωσε η Οζακούε, έχοντας καλυμμένο με επίδεσμο το αριστερό μάτι, το οποίο κινδύνευσε να χάσει. Και πρόσθεσε για τυς δράστες: «Είναι απλά δειλοί».

Η επίθεση εναντίον της αθλήτριας ήταν η τελευταία μιας σειράς άλλων στην πρόσφατη ανησυχητική άνοδο της ρατσιστικής βίας στην Ιταλία, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης των λαϊκιστών στις αρχές Ιουνίου. Φυσικό είναι έτσι και η Οζακούε να πιστεύει ότι έγινε στόχος ρατσιστών, επειδή είναι μια νέα μαύρη γυναίκα.

Η αστυνομία του Τορίνο αφήνει από την πλευρά της κάποιες αμφιβολίες για το αν ήταν ρατσιστική η επίθεση, η οποία όμως έχει προκαλέσει έντονη πολιτική διαμάχη στη χώρα, με βολές της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Ο τελευταίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς πολιτικών αντιπάλων του για «έξαρση του ρατσισμού» και υποστηρίζει ότι η μόνη επείγουσα κατάσταση, για την οποία αγωνίζεται, αφορά «τα εγκλήματα που γίνονται από τους μετανάστες».

Η Οζακούε, η οποία βρισκόταν τους τελευταίους δέκα μήνες στις ΗΠΑ για σπουδές και προετοιμασία, επέστρεψε στην Ιταλία για να βρει μια «διαφορετική χώρα», όπως χαρακτηριστικά είπε, και τόνισε: «Σαφώς το κλίμα της εκτεταμένης βίας που αντικρίζω με φοβίζει».

«Θα κάνω όμως ό,τι μπορώ για να είμαι στο Βερολίνο» δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι μετά από μερικές ημέρες και τη σχετική θεραπεία θα είναι εντάξει το μάτι της. «Δεν ήθελαν να μου επιτεθούν ως Ντέιζι, ήθελαν να με χτυπήσουν ως μια νεαρή μαύρη γυναίκα» εξηγεί.

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:18