search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:48
MENU CLOSE

Αυξάνεται η κοινωνική ένταση στο Ιράν – Διαδηλώσεις ενόψει επαναφοράς των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

05.08.2018 09:41
12/01/2016 - Media

 

Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο σε μια επαρχία κοντά στην Τεχεράνη, έπειτα από πολλές ημέρες διαμαρτυριών κατά της δεινής οικονομικής κατάστασης στη χώρα, καθώς επίκειται η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015 η Τεχεράνη βγήκε από πολλά χρόνια διεθνούς απομόνωσης, όμως φέτος η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή και να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Οι Ιρανοί, που είναι εξαντλημένοι από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τους και η οποία τροφοδοτεί την οργή για το πολιτικό σύστημα, φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την επαναφορά των κυρώσεων, σε μια συγκυρία μάλιστα στην οποία το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του σε διάστημα έξι μηνών.

Την Παρασκευή το βράδυ “περίπου 500 διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο, προσπαθώντας να σπάσουν τις πόρτες του και να κάψουν αντικείμενα”, μετέδωσε χθες Σάββατο το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο τον διευθυντή του σχολείου Ιστεχάντ στην επαρχία Καράζ.

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις. Οι Αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις κινητοποιήσεις αυτές, όμως τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον συμβολικής σημασίας κτιρίων.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν διαδηλώσεις και σε τουριστικές πόλεις, όπως η Ισφαχάν καθώς και η Τεχεράνη. Μάλιστα ακούγονται συνθήματα όπως “θάνατος στον δικτάτορα”.

Το πρακτορείο Fars επιβεβαίωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ειρηνικές διαδηλώσεις σε “πέντε με έξι πόλεις” κατά των διακοπών στην υδροδότηση, των αυξήσεων των τιμών και της ανεργίας “με 1.000 ως 2.000 διαδηλωτές στους δρόμους”.

“Μια ομάδα ανθρώπων παρεισέφρησε μεταξύ των διαδηλωτών και φώναξε πολιτικά συνθήματα, όπως “θάνατος στον δικτάτορα””, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Όμως, σύμφωνα με το Fars, αυτό αποτελεί συνωμοσία των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τις οικονομικές εντάσεις στο Ιράν.

Τα ξένα μέσα δεν έχουν άδεια να καλύψουν τις διαδηλώσεις και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Ωστόσο φαίνεται ότι αυτές οι διαδηλώσεις δεν είναι τόσο εκτεταμένες όσο οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

Όμως εκτός από την αυξανόμενη αγανάκτηση των πολιτών, ο Ιρανός μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχει να αντιμετωπίσει και την αντιπολίτευση των συντηρητικών και των θρησκευτικών ηγετών που επικρίνουν την προσέγγισή του στη Δύση και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους πλούσιους.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς τον Μάριο από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δηλώνει ότι επιθυμεί να ασκήσει “τη μέγιστη πίεση” στην Τεχεράνη μέσω των πρώτου γύρου κυρώσεων που θα επαναφέρει από τις 7 Αυγούστου αλλά και του δεύτερου στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρώτη φάση των κυρώσεων θα αφορά τις οικονομικές συναλλαγές και τις εισαγωγές πρώτων υλών, καθώς και τις αγορές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της εμπορικής αεροπορίας.

Η δεύτερη φάση αφορά τον πετρελαϊκό τομέα, το φυσικό αέριο και την κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:48