search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:28
MENU CLOSE

«Παιδικά παιχνίδια» οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε σχέση με τα σημερινά πυρηνικά όπλα (Video)

06.08.2018 14:01
Ανατριχίλα: Τι θα συμβεί αν εκραγούν όλα τα πυρηνικά στον πλανήτη (Video) - Media

 

Σαν σήμερα πριν από 73 χρόνια ο κόσμος μας μπήκε και επισήμως στην ατομική εποχή, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα όπλο ατομικής σχάσης, με τη ρίψη της βόμβας «Μικρό Αγόρι» στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου του 1945 το Ναγκασάκι ισοπεδώθηκε από μια δεύτερη ατομική βόμβα, τον «Χοντρό άνδρα» και η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.

Οι απώλειες από τις δύο -και τελευταίες ως σήμερα- πολεμικές χρήσεις ατομικών όπλων ήταν πραγματικά τρομακτικές: στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι οι νεκροί κυμαίνονται από 129.000 ως σχεδόν 230.000 χωρίς να υπολογίζονται τα μετέπειτα θύματα από τη ραδιενέργεια.

Ωστόσο, δυστυχώς, σήμερα τα δύο ατομικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Ιαπωνίας μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια, σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο υπερδυνάμεις και τα οποία, αν χρησιμοποιηθούν θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρο τον πλανήτη πολλές φορές. Μάλιστα, επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι η χρήση μόνο πέντε πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετή για να βυθίσει τον πλανήτη σε «πυρηνικό φθινόπωρο», με πτώση της θερμοκρασίας και καταστροφές στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι σήμερα στον πλαντήτη υπάρχουν περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα που ελέγχονται από εννέα χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ, ενώ η Νότια Αφρική είναι η μοναδική χώρα που κατασκεύασε και στη συνέχεια διέλυσε πυρηνικό όπλο.

Για να γίνει εμφανής η διαφορά των ατομικών βομβών που έπεσαν στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τα σημερινά πυρηνικά όπλα, αρκεί να αναφερθεί ότι το «Μικρό Αγόρι» είχε ισχύ 15 κιλοτόνων ΤΝΤ και ο «Χοντρός Άνδρας» 21 κιλοτόνων. Για σύγκριση, το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που διαθέτουν σήμερα οι ΗΠΑ είναι το Β38 με ισχύ 1,2 μεγατόνων, ίση με 80 «Μικρά Αγόρια».

Επίσης, υπάρχουν και τα «τέρατα», το ισχυρότερο των οποίων είναι η ρωσική (σοβιετική, τότε…) «Τσαρ Μπόμπα» με ισχύ 50 μεγατόνων ίση με περίσσότερα από 3.000 «Μικρά Αγόρια». Το τέρας αυτό δοκιμάστηκε το 1961, ενώ το 1954 οι ΗΠΑ είχαν δοκιμάσει στην ατόλη Μπικίνι το διαβόητο θερμοπυρηνικό όπλο «Κασλ Μπράβο» ισχύος 15 μεγατόνων. Ευτυχώς, καμία από αυτές τις δύο «συσκευές της καταστροφής» δεν υπάρχει σήμερα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15