search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:34
MENU CLOSE

Στα νερά ποιου νησιού του Αιγαίου πρέπει να βουτήξετε για να δείτε το κουφάρι γερμανικού πολεμικού υδροπλάνου (Photos/Video)

09.08.2018 06:45
Στα νερά ποιου νησιού του Αιγαίου πρέπει να βουτήξετε για να δείτε το κουφάρι γερμανικού πολεμικού υδροπλάνου (Photos/Video) - Media

Ένα σπάνιο θέαμα μπορεί κανείς να θαυμάσει αν καταδυθεί στον όρμο της Αλιμιάς στα νοτιοδυτικά της Ηρακλειάς.

Το γερμανικό υδροπλάνο ARADO βρίσκεται σε 9-11 μέτρων και είναι εύκολο να εντοπιστεί, αφού τα πεντακάθαρα νερά το αποκαλύπτουν αμέσως.

 

Πώς κατέληξε στην βυθό της Ηρακλειάς

Σύμφωνα με το naxosdiving το αλιευτικό σκάφος Ο ΒΙΝΣΩΝ, κατά τον Μάη – Οκτώβρη του 1982, ψάρευε βόρειο- βορειοανατολικά της Ίου, προς Ηρακλειά, σε βάθος περίπου 91 μέτρα και σε στίγμα κατά προσέγγιση 36 ̊ 49′ Βόρειο, 25 ̊ 22′ Ανατολικό. Εκείνη την ημέρα, στο δίχτυ της τράτας είχε μια απρόβλεπτη «ψαριά », ένα Γερμανικό υδροπλάνο. Οι ψαράδες δεν ήξεραν τι να το κάνουν και αποφάσισαν να το ξεμπλέξουν από τα δίχτυα τους και να το αφήσουν στο βυθό της θαλασσας. Ωστόσο για να αποφύγουν να το «ξαναψαρέψουν» αποφάσισαν να το απορρίψουν στον κοντινότερο απάνεμο ορμίσκο, στην Αλιμιά , της Ηρακλειάς.

Όταν έφτασαν εκεί συνάντησαν το αλιευτικό ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ νηολογίου Νάξου 123, του Νικήτα Σορώκου που τους βοήθησε να ξεμπλέξουν από τα δίχτυα της τράτας το υδροπλάνο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των παρισταμένων δεν υπήρχαν οστά από τον πιλότο του υδροπλάνου, ούτε προσωπικά αντικείμενα. Αφού ξέμπλεξαν το υδροπλάνο από τα δίχτυα της τράτας το άφησαν να βυθιστεί στα 11 μέτρα βάθος, όπου βρίσκεται έως και σήμερα.

Βανδαλισμοί και πλιάτσικο

Λόγω του μικρού βάθους και της νηνεμίας που συνήθως επικρατεί στον όρμο, έγινε εύκολος στόχος για από επιτήδειους, οι οποίοι το «έγδυσαν». Τα χρόνια που ακολούθησαν, αφαιρέθηκαν από το υδροπλάνο όλα τα όπλα, αρκετά εξαρτήματα, όπως το πηδάλιο, έως και τα φύλλα αλουμινίου που επένδυαν την άτρακτο από κινητήρα έως πίσω από τη θέση του κυβερνήτη (το υπόλοιπο τμήμα επενδυμένο κυρίως με συνθετικό ύφασμα). Η περίπου 160 κιλών έλικα, (διαμέτρου 3,11μ.) για αρκετά χρόνια βρίσκονταν ακουμπισμένη στο βυθό, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το αεροσκάφος. Το Σεπτέμβριο του 1990 ανελκύστηκε και σήμερα διασώζεται σε προσωπική συλλογή. Παρομοίως το τιμόνι, τα πολυβόλα και τα πυροβόλα, βρίσκονται και αυτά σε προσωπικές συλλογές. Ότι έχει απομείνει στο βυθό, είναι ο σκελετός της ατράκτου με τον κινητήρα και κάποια κομμάτια από το δίχτυ της τράτας που το είχε ψαρέψει.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ως αναγνωριστικό, για παράκτιες και ανθυποβρυχιακές περιπολίες, ως συνοδό μεταγωγικών αεροπλάνων, αλλά κυρίως, για την άμυνα του γερμανικού στόλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:33