search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:10
MENU CLOSE

Ο Σπίρτζης και οι πρακτικές του συμβουλές προς «αυθαίρετους μελλοθάνατους»

09.08.2018 16:35

 

Για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν ο κ. Σπίρτζης ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το ΤΕΕ ήταν και είναι ο φορέας που διαχειρίζεται την “τακτοποίηση των αυθαιρέτων”, των χρηματικών προστίμων και των αμοιβών των μηχανικών. Επίσης το ΤΕΕ είναι και ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας στα θέματα που το αφορούν.

Είναι γεγονός ότι η αυθαίρετη δόμηση συνοδεύεται και εμπεριέχει την “αυθαίρετη” συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων, πολιτών και διοίκησης. Είναι γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα μεγιστοποίησης της δυσκολίας στην αντιμετώπιση των καταστροφικών φυσικών φαινομένων, λόγω ακριβώς της έλλειψης υποδομών και οργάνωσης. Το να ισχυρισθούν όμως όλοι οι κυβερνώντες, μαζί και ο κ. Σπίρτζης, προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, ότι όλα λειτούργησαν “όπως πρέπει” και ότι κύρια, αξεπέραστη αιτία της εκατόμβης των νεκρών ήταν τα “αυθαίρετα” και η “άναρχη” δόμηση”, αυτό αποτελεί ΥΒΡΙ.

Δηλαδή μας είπαν ότι η πολιτεία μπορεί να διαχειρίζεται και να διασώζει μόνο όσους από τους κατοίκους ζουν σε πολεοδομημένες, εντός σχεδίου περιοχές. Όσα δε αφορούν όλους τους υπόλοιπους “αυθαίρετους”, αυτοί είναι υπεύθυνοι των συνεπειών των παρανομιών τους και ως εκ τούτου για όσα τυχόν τους συμβούν, είναι άξιοι της τύχης τους.

…Στους “αυθαίρετους” είτε βάζεις πρόστιμα είτε κατεδαφίζεις τα αυθαίρετά τους. Είτε, στην ιδανική περίπτωση, η πολιτεία έχει φροντίσει από το 1983, (35 χρόνια – νόμος Τρίτση), να έχει εντάξει και νοικοκυρέψει όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, υλοποιώντας τις επιταγές των πολεοδομικών σχεδίων και των μελετών. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι σε αυτή την τελευταία ιδεατή-ιδανική περίπτωση η κυβέρνηση, βάσει των ισχυρισμών της, θα μπορούσε και θα είχε φροντίσει να σωθούν οι συμπολίτες μας στο Μάτι· καθότι η “πολιτική προστασία”, πάλι κατά τους κυβερνώντες, προστατεύει καλύτερα τους ενταγμένους στην “κανονικότητα”– γνωρίζω καλά όλη αυτή την πονεμένη ιστορία καθότι ήμουν υπεύθυνος των μελετών, (1984-2000), των περιοχών Γέρακα, Παλλήνης, Γλυκών Νερώνκ αι Ανθούσας·της οποίας, 34 χρόνια τώρα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και νομοθετηθεί η ένταξή της στο “σχέδιο πόλης”!!

…Τους “αυθαίρετους” δεν τους καταδικάζεις με το έσχατο πρόστιμο, όπως διαχειριστικά και εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι έγινε. Ούτε, προκειμένου να αποκρύψεις τη διαχειριστική σου ανικανότητα, χρησιμοποιείς τη δικαιολογία-ΥΒΡΙ ότι το “αυθαίρετο” αποτέλεσε την αιτία (της ακούσιας) επιβολής της εσχάτης των ποινών.

Δηλαδή η “πολιτική προστασία” είναι μόνο για τα εύκολα; Δεν συμπεριλαμβάνει στους σχεδιασμούς της και τις ακραίες των περιπτώσεων σαν αυτή στο Μάτι; Δεν πρέπει να φροντίζει τη διάσωση των κατοίκων στις “εκτός σχεδίου περιοχές”; …Ας είχαν αφήσει να καούν τα “αυθαίρετα”. Ας είχαν όμως φροντίσει να διασωθούν οι άνθρωποι.

Στις ευνομούμενες χώρες όλου του κόσμου, αδιαμφισβήτητα, οι φωτιές εξαφανίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις και οργανωμένους οικισμούς χωρίς διακρίσεις. Με μικρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές (τηρουμένων των αναλογιών σε σχέση με το Μάτι), οι κάτοικοί τους διασώζονται γιατί υπάρχει μια δομή οργάνωσης, κινητοποίησης και έγκαιρης εκκένωσης των πληθυσμών τους.

Όσο ήταν λοιπόν πρόεδρος του ΤΕΕ ο κ. Σπίρτζης, ήταν υποχρεωμένος από τον θεσμικό του ρόλο να αναδεικνύει, να πιέζει και να “φωνάζει” δημόσια·τότε ακόμα θα έπρεπε και να είχε παραιτηθεί για τους εν δυνάμει κινδύνους από τα “αυθαίρετα” ιδιαίτερα μέσα στα δάση, τα οποία σήμερα παραθέτεισαν την κύρια αιτία του (ακούσιου) “φονικού” που συνέβη στο Μάτι. Και όχι να “φροντίζει σαν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου” να δίνει πρακτικές συμβουλές για τηντακτοποίηση και νομιμοποίηση των αυθαιρέτων “στο Μάτι Αττικής” (Ναι στο Μάτι με τους 92 νεκρούς), όπως και κάνει στη σχετική συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση σαν (τότε) πρόεδρος του ΤΕΕ. (1)

Όμως, αυτός ο εξουσιομανής πολιτικός τα “δίνει όλα” για τη διατήρηση τόσο της καρέκλας του όσο και της εξουσίας εκ μέρους της επικίνδυνης για τον τόπο κυνικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι ο ίδιος που υπερθεμάτιζε τα μέτρα, όταν το “αφεντικό του-κ. Τσίπρας, είχε τρελαθεί” (2) παρέχοντας ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις (οικονομικές και παραβατικές) για την τακτοποίηση – νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Και έκανε την πάπια όταν τα “αφεντικά” προπαγάνδιζαν τα “νέα μέτρα των διευκολύνσεων” (3) στους “αυθαίρετους μελλοθάνατους”. Συμπέρασμα που ο καθένας από εμάς σήμερα δικαιούται να υποθέσει παίρνοντας υπόψη, αφενός τις πρόσφατες δικαιολογίες-ΥΒΡΕΙΣ ότι κύρια αιτία της πολύνεκρης τραγωδίας είναι η αυθαίρετη δόμηση και όχι η απόλυτη διαχειριστική ανικανότητα της κυβερνητικής “πολιτικής προστασίας” και αφετέρου το τραγικό αποτέλεσμα·κατά το οποίο και μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, οι νεκροί, που “θόλωσαν την αποτελεσματικότητα του κράτους” κατά τον πραιτοριανό Παύλο Πολάκη, έχουν φτάσει τους ενενήντα δυο – 92.!!!

1.βίντεο,  https://youtu.be/2FS8m0xqWIQ

2.Εφημερίδα των Συντακτων, πρωτοσέλιδο, 9/6/2017, https://www.frontpages.gr/d/20170609/72/Η-εφημερίδα-των-συντακτών

3.βίντεο,  http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/nomimopiisis-gia-afthereta-ton-neo-nomo-meta-tis-5-noemvriou-video/.

* Ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο capital.gr.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15