25/03/2019 10:57:21

Οικολόγοι-πράσινοι: Ιστορική καταδίκη της Μονσάντο για καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο - Να απαγορευτεί η γλυφοσάτη

Οικολόγοι-πράσινοι: Ιστορική καταδίκη της Μονσάντο για καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο - Να απαγορευτεί η γλυφοσάτη - Media

 

Την ικανοποίηση τους εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη ανησυχία τους για την ιστορική καταδίκη της βιομηχανίας αγροχημικών Μονσάντο από αμερικανικό δικαστήριο σε αποζημίωση 290 εκατομμυρίων δολαρίων σε πολίτη που εμφάνισε καρκίνο μετά από χρόνια χρήση ζιζανιοκτόνου με δραστική ουσία τη γλυφοσάτη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένως κάνει εκκλήσεις με στόχο την απαγόρευση της εν λόγω ουσίας τόσο με πρόσφατο ψήφισμα του 14ου Συνεδρίου τους, όσο και με παρεμβάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο σε Εθνικό επίπεδο με κύριο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει ήδη καταψηφίσει την ανανέωση έγκρισης του glyphosate (μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα) σε πρόσφατη ψηφοφορία στην ΕΕ (27/11/2017), η οποία δυστυχώς δεν κατέληξε σε σχετική απόφαση ενώ παράλληλα συνυπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων και την προετοιμασία «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από τη γεωργία.

Επίσης αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι παρουσίασαν πριν λίγους μήνες (16/05/2018) ανεξάρτητη πιλοτική μελέτη που καταδεικνύει πως η ουσία έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την Δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Αποτελεί μέρος μιας ευρείας ανεξάρτητης έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022, οπότε με βάση την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αρχίσει και πάλι η διαδικασία ανανέωσης της άδειας του ζιζανιοκτόνου.

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Ζητούμε από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να απαγορεύσει συνολικά την χρήση της γλυφοσάτης αποδεσμεύοντας πόρους που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να μεταβούν στην χρήση ασφαλών προϊόντων που δεν θα έχουν επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στην βιοποικιλότητα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.