02/10/2020 01:26:37

Απάντηση... εκτός θέματος από τη Ρένα Δούρου

Απάντηση... εκτός θέματος από τη Ρένα Δούρου - Media

 

Όταν η θητεία ενός πολιτικού σε δημόσια θέση σκιάζεται από τεράστιες φυσικές καταστροφές και δεκάδες νεκρούς, η λογοδοσία και η ανάληψη ευθύνης είναι η πρώτη του υποχρέωση. Όλα τα άλλα έπονται.

Για την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αυτά τα στοιχειώδη δεν ισχύουν, όπως επισημάναμε μετά τη Μάνδρα και ύστερα από την πυρκαγιά στο Μάτι. Και στις δύο περιπτώσεις, στις οποίες αθροιστικά έχασαν τη ζωή τους 120 άνθρωποι μέσα σε οκτώμισι μόλις μήνες, κρύφτηκε μέχρις ότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγει να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα (Μάνδρα) και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη (Μάτι).

Χθες, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ύστερα από την κριτική που έχει ασκηθεί στην ίδια και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ανήρτησε στον λογαριασμό στης στο Facebook ένα απολογητικό κείμενο... εκτός θέματος. Γράφει στον πρόλογο:

«Εκείνοι που προτάσσουν την παρουσία ή την απουσία από την τηλεόραση, επιχειρούν στρεψοδικία. Επιχειρούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Να την κάνουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων που “κερδίζεται” ή “χάνεται” με όρους επικοινωνίας και με φόντο τα θύματα και τα αποκαΐδια».

Κατ’ αρχάς κανείς δεν μιλάει για εντυπώσεις, αλλά για ενδεχόμενες ευθύνες. Τις ποινικές τις ψάχνει η εισαγγελική έρευνα, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί. Τις πολιτικές η περιφερειάρχης άφησε να τις αναλάβουν – ως συνήθως – άλλοι.

● Το ότι την απουσία της και την επιλογή της να κρυφτεί από την ευθύνη του αξιώματός της το αποκαλεί «σιωπή» και «ευπρέπεια» είναι απλώς ανήκουστο.

● Το ότι – προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία της – χαρακτηρίζει την πραγματική ανάγκη για δημόσια παρουσία των πολιτικών προσώπων και ανάληψη ευθυνών «παιχνίδι εντυπώσεων» είναι ένα επιχείρημα το οποίο προφανώς καταλαβαίνει μόνο η ίδια.

● Το ότι απαντά στο ερώτημα περί ευθυνών για τα δεκάδες θύματα με αναφορές σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, οικολογικά λεωφορεία, αξονικούς τομογράφους και την... Ηετώνεια Πύλη είναι επίσης ακατανόητο.

Αναμφίβολα η περίπτωση της περιφερειάρχη αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολιτικό φαινόμενο...

«Π»

 

Η ανάρτηση της Ρένας Δούρου

"Για αρχή…

Εκείνοι που προτάσσουν την παρουσία ή την απουσία από την τηλεόραση, επιχειρούν στρεψοδικία. Επιχειρούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Να την κάνουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων που «κερδίζεται» ή «χάνεται» με όρους επικοινωνίας και με φόντο τα θύματα και τα αποκαΐδια. Αντί να θέτουν τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
– «πατάνε» πάνω σε μια καταστροφή για να αποσπάσουν κομματικά οφέλη. Θεωρούν την τραγική συγκυρία χρυσή ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση.

Εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, έχουμε επιλέξει άλλη ρότα. Γυρίσαμε την πλάτη σε στημένα απευθείας ρεπορτάζ, με αιρετούς να… σβήνουν τις φωτιές ή να… υποδεικνύουν στους άνδρες της Πυροσβεστικής τη δουλειά τους.

Το τίμημα που συνειδητά έχουμε επιλέξει να πληρώσουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προωθώντας ένα διαφορετικό πρότυπο άσκησης πολιτικής, χωρίς τηλεοπτική προβολή, στημένα ρεπορτάζ και πορτρέτα – αγιογραφίες στα ΜΜΕ, είναι ακριβώς η παρακαταθήκη που θέτουμε για το μέλλον.

Ας καταλάβουν όλοι ότι η σιωπή, η ευπρέπεια, δεν είναι αδυναμία.

Τα ψέματα τέλος λοιπόν.

Παρουσία δεν είναι αυτή που επιβάλλουν οι κάμερες. Παρουσία είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παρουσία είναι η έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους. Παρουσία είναι το «ρεύμα για όλους». Παρουσία είναι η ανάπλαση του Φαληρικού. Παρουσία είναι οι αξονικοί τομογράφοι και ο σύγχρονος εξοπλισμός στα νοσοκομεία της Αττικής. Παρουσία είναι τα οικολογικά λεωφορεία. Παρουσία είναι η αποκατάσταση των ιστορικών Στρατιωτικών Παραπηγμάτων. Παρουσία είναι η Ηετώνεια Πύλη. Παρουσία είναι οι αποφάσεις για να δώσουμε στην Πυροσβεστική τα μέσα που χρειάζεται στη μάχη κατά της φωτιάς. Παρουσία είναι η πρόληψη, η σοβαρή κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης κατά την εξέλιξη, η αποκατάσταση, η στήριξη των πολιτών.

Αυτά κάνουμε.

Δεν κρυβόμαστε.

Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που γράφουν.

Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που δεν κάνουν.

Αλλά και για αυτά που κάνουν… ηθικοί αυτουργοί, όχι της εξόντωσης μόνο προσώπων αλλά της ελπίδας για να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά.

Θα επανέλθω."

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.