search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Γουρουνοπούλα Καλαματιανή για τον Δεκαπενταύγουστο

14.08.2018 13:26
Γουρουνοπούλα Καλαματιανή για τον Δεκαπενταύγουστο - Media

 

Πανηγύρι χωρίς γουρουνοπούλα στην Καλαμάτα δεν νοείται. Αυτή είναι η σπιτική εκδοχή της, με θαυμάσια τραγανή πέτσα και πεντανόστιμες λεμονάτες πατάτες !

Υλικά

  • 4 κιλά χοιρινό (μπροστινό) με την πέτσα
  • 2 κιλά πατάτες
  • Αλάτι χοντρό
  • Ρίγανη
  • ¾ ποτήρι λάδι
  • 3 μεγάλα λεμόνια
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.  Προσθέτουμε αλάτι χοντρό, λίγο πιπέρι, ρίγανη, το χυμό από 3 μεγάλα ζουμερά λεμόνια και το λάδι. Πλένουμε το κρέας. Το τοποθετούμε στο ταψί με την πέτσα προς τα κάτω και ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και πιπεράκι. Το γυρνάμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας την πέτσα. Στη συνέχεια τρίβουμε με χοντρό αλάτι την πέτσα για να γίνει τραγανή με χοντρές φουσκάλες. Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω από το κρέας αδειάζοντας το λαδολέμονο στο ταψί προσέχοντας να μην περιχύσουμε την πέτσα.

Τοποθετούμε το ταψί στην προτελευταία θέση του φούρνου, ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200 C περίπου άλλες 3 ½ ώρες.

Σημαντικές επισημάνσεις

Εάν η πέτσα έχει τριχούλες τις ξυρίζουμε με ένα ξυράφι ή τις καψαλάμε με το καμινέτο. Πρέπει να πείτε στο χασάπη να σας τεμαχίσει το κρέας διατηρώντας το ένα κομμάτι χωρίς να χαράξει την πέτσα. Όσα κιλά είναι το κρέας τόσες ώρες χρειάζεται για να ψηθεί.

Πηγή: tasty-day

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50