search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:29
MENU CLOSE

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών

14.08.2018 17:34
Πού ζήτησαν να μετατεθούν και πού θα τοποθετηθούν εν τέλει οι Κούκλατζης και Μητρετώδης - Media

 

Αρκετά πολιτικά πρόσωπα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, απέστειλε το εξής μήνυμα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του γραφείου Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε πάλι στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επισκεφθεί τους δύο στρατιωτικούς στις 16 Μαΐου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών αποτελεί το τέλος μιας μεγάλης αδικίας. Θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. ‘Αγγελε και Δημήτρη σας ευχαριστούμε εσάς και τις οικογένειές σας για την υπομονή και την αξιοπρέπεια που δείξατε. Καλή επιστροφή» έγραψε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε ανάρτηση του στο twitter.

«Η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα είναι δίκαιη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αποτελεί στοιχείο που θα συμβάλλει στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, της καλής γειτονίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης. «Οι δύο στρατιωτικοί μας επέδειξαν υπομονή, σθένος, λεβεντιά και οφείλω να τους συγχαρώ. Οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλαν στο να απελευθερωθούν τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Τους περιμένουμε να τους υποδεχθούμε με χαρά και τιμή» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβέλης.

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», χαιρετίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική, θετική εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους, τονίζει η κ. Γεννηματά και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν.

«Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών επιτέλους τερματίστηκε ύστερα από 168 μέρες. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας. Το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, o πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο συνεχής αγώνας, η διεθνής κινητοποίηση, η ενωτική προσπάθεια να γυρίσουν τα δύο παιδιά μας στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειες τους, απέδωσε καρπούς! Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρετίζει η Λαϊκή Ενότητα. «Αυτήν την ώρα χαιρετίζουμε από καρδιάς την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από τόσους μήνες άδικης κράτησης και ταλαιπωρίας. Η χαρμόσυνη σημερινή είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας επισκιάζει τα πάντα και κάθε άλλη σκέψη και κάθε άλλο σχόλιο, δεν είναι γι’ αυτές τις στιγμές χαράς και χαμόγελου για όλον τον ελληνικό λαό» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Παυλόπουλος: Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκατασταθεί το κλίμα φιλίας και η καλή γειτονία με την Ελλάδα

«Στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών» που «δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία» για να «αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα» η οποία έχει αποδείξει «ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές από τον Μάρτιο. Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη επίσης τα δυο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειες τους για το «έξοχο φρόνημα» και το «υποδειγματικό ήθος» που επέδειξαν όλον αυτόν τον καιρό.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις Οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:28