search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:37
MENU CLOSE

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Όχι σε capital controls και προσφυγή σε ΔΝΤ

16.08.2018 14:26
Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Όχι σε capital controls και προσφυγή σε ΔΝΤ - Media

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η χώρα του κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η Τουρκία ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ και θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών. Θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο Tούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες.

Ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεταιότητα.

Σύμφωνα με επενδυτές, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Αλμπαϊράκ θα ήταν κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να πείσει την αγορά ότι η νομισματική της πολιτική δεν είναι όμηρος της πολιτικής επιρροής.

Νωρίτερα, η τουρκική λίρα κατέγραφε άνοδο 3%, καθώς βρήκε κάποια στήριξη στην ανακοίνωση αργά χθες ότι το Κατάρ δεσμεύθηκε να επενδύσει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία.

Το τουρκικό νόμισμα, που φέτος έχει υποχωρήσει κατά 34% έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε στις 5,7500 λίρες ανά δολάριο στις 10:22 ώρα Ελλάδας από το επίπεδο των 5,95 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.

Η λίρα έχει ανακάμψει από το χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών αυτή την εβδομάδα, μετά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το νόμισμα, το οποίο έχει πληγεί από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική καθώς και από τη διενέξη με την Ουάσινγκτον.

Η JP Morgan ανέφερε ότι οι κινήσεις των τουρκικών αρχών αποτυπώνουν τη δέσμευσή τους στο να σταθεροποιήσουν το νόμισμα με τεχνικού χαρακτήρα μέτρα. «Ωστόσο, την ίδια ώρα (οι τουρκικές αρχές) εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν συμβατικά πλαίσια πολιτικής. Αυτό μπορεί εν τέλει να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών εργαλείων», ανέφερε η JP Morgan.

 

Πηγή: economy365.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:34