18/10/2019 16:04:01

Ρωσία: Από την φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό μια από τις δύο νεαρές Ρωσίδες εξτρεμίστριες

Ρωσία: Από την φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό μια από τις δύο νεαρές Ρωσίδες εξτρεμίστριες - Media

 

Ένα εικοσιτετράωρο μετά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κέντρο της Μόσχας, με αίτημα να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να μην παραμείνουν στην φυλακή δύο νεαρές Ρωσίδες ηλικίας 18 και 19 ετών οι οποίες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση, δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την Πέμπτη να θέσει σε κατ οίκον περιορισμό τη 18χρονη Άννα Παβλικόβα, ενώ προσεχώς θα αποφασίσει για την τροποποίηση των μέτρων κράτησης της 19χρονης Μαρίας Ντούμποβικ.

Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης «Πορεία των Μητέρων», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες υπό καταρρακτώδη βροχή στο κέντρο της Μόσχας, και στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, κυρίως γυναίκες, μεταξύ των οποίων γνωστές τηλεπαρουσιάστριες και συγγραφείς, που κρατούσαν λούτρινα παιχνίδια, ακούστηκε το σύνθημα «Η θέση των παιδιών δεν είναι στη φυλακή». Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Οι δύο νεαρές Ρωσίδες και ακόμη οκτώ άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι ίδρυσαν την εξτρεμιστική οργάνωση «Νέο μεγαλείο». Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης προτίθονταν να συμμετάσχουν «σε λαϊκές εξεγέρσεις, επαναστατικές ενέργειες και να συγκρουσθούν με εκπροσώπους του ισχύοντος καθεστώτος στην Ρωσία» . Επίσης σύμφωνα με την ανάκριση ήθελαν να καταλάβουν την εξουσία στην Ρωσία, αφότου θα έκαναν πραξικόπημα. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν, ότι την ιδέα να συγκροτήσουν «οργάνωση» γι αυτό τον σκοπό την προωθούσαν συνεργάτες της αστυνομία και πράκτορες της FSB που συμμετείχαν στην ομάδα τους.

Οι Παβλίκοβα και Ντουμπόβικ έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, αμέσως μετά τη σύλληψη τους επιδεινώθηκε σοβαρά η κατάσταση της υγείας τους. Υπέρ του να τεθούν σε κατ οίκον περιορισμό και όχι να παραμείνουν στη φυλακή, τάχθηκε και η αρμόδια Ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Πηγές: TASS, BBC (ρωσική υπηρεσία)

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.