search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:24
MENU CLOSE

Πρώτη νίκη για τους αμερικανούς ακτιβιστές

19.01.2012 18:46
Πρώτη νίκη για τους αμερικανούς ακτιβιστές - Media

Της Βάλιας Μπαζού

Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε στροφή 180 μοιρών και τελικά το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα δώσει άδεια για την κατασκευή του γιγαντιαίου αγωγού πετρελαίου γνωστού ως Keystone XL που θα ξεκινούσε από την Αλμπέρτα του Καναδά και θα έφτανε μέχρι το Χιούστον.

Της Βάλιας Μπαζού

Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε στροφή 180 μοιρών και τελικά το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα δώσει άδεια για την κατασκευή του γιγαντιαίου αγωγού πετρελαίου γνωστού ως Keystone XL που θα ξεκινούσε από την Αλμπέρτα του Καναδά και θα έφτανε μέχρι το Χιούστον.

Ο Ομπάμα που είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει στα τάρταρα, εκατοντάδες από τους επώνυμους υποστηρικτές του να καταγγέλλουν την πολιτική του και χιλιάδες διαδηλωτές να πολιορκούν το Λευκό Οίκο, έκανε πολιτική «ντρίπλα» και έδωσε σήμα ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί από το Κογκρέσο.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών εμπλέκεται στη διαδικασία καθώς χρειάζεται η άδειά του για εργασίες που θα γίνουν στα διεθνή σύνορα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά την άρνηση του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να κατασκευαστεί το σύνολο του έργου.

Όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών που κινητοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές από όπου προβλέπεται να περάσει ο γιγαντιαίος αγωγός, κερδήθηκε μια «μάχη» αλλά όχι ο «πόλεμος» αφού το Κογκρέσο ελέγχεται ευθέως από το πετρελαϊκό λόμπι και βρίσκεται ένα βήμα από το να περάσει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έκδοση της άδειας ακόμα κι αν ο Ομπάμα απορρίψει το σχέδιο.

Ο αγωγός «Keystone XL» θα έχει μήκος 2.735 χιλιομέτρων και θα διασχίζει τις Πολιτείες Μοντάνα, Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Οκλαχόμα και Τέξας, προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές κατά τη διαδικασία κατασκευής του έργου αφού περνά μέσα από ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικά τοπία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις μετά τη λειτουργία του έργου αφού απειλείται με ρύπανση το έδαφος  και ο υδροφόρος ορίζοντας των περιοχών από όπου θα διέρχεται ο αγωγός ενώ τεραστίων διαστάσεων θα είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα διυλιστήρια για την επεξεργασία του πετρελαίου που συνοδεύουν το γιγαντιαίο έργο.

Το κίνημα που αναπτύχθηκε κατά της κατασκευής του αγωγού θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον τον Αύγουστο κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον συνελήφθησαν περισσότεροι από 1000 ακτιβιστές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:23