21/08/2019 16:24:43
18.8.2018 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2034 στις 14-8-2018

Όταν η Κάσος δημιουργεί και υπόσχεται…

Όταν η Κάσος δημιουργεί και υπόσχεται… - Media

 

Μια ομάδα ανήσυχων ανθρώπων μαζεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην Κάσο και δημιούργησε μια από τις πρώτες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις σ’ ένα από τα πιο ιστορικά – και μακρινά – νησιά της χώρας μας.

Βήμα βήμα, χρόνο τον χρόνο, οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν για το καλό του τόπου τους, με πολλές πρωτοβουλίες σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κάσιος», Μηνάς Μαλανδρής, (φωτογραφία) φαρμακοποιός με μεγάλη κοινωνική προσφορά προς τους συμπατριώτες του, συνεπικουρούμενος από τον τεχνολόγο μηχανικό Ντίνο Φούντη και τον αξιωματικό του Π.Ν. ε.α Γιάννη Φραγκούλη έχουν όνειρο ζωής να δουν την Κάσο να μεγαλουργεί.

«Για μας ο πολιτισμός και η επιχειρηματικότητα σημαίνουν ζωή, και η Κάσος χρειάζεται τέτοιους πνεύμονες για να συνεχίσει να υπάρχει», μας λέει ο Μ. Μαλανδρής, συμπληρώνοντας ότι το συσκευαστήριο του περίφημου μελιού, οι εκδόσεις σπάνιων βιβλίων, η ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορριμμάτων, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια χειροτεχνίας κ.ά. είναι οι επόμενες δραστηριότητες της ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ ο Ντ. Φούντης συμπληρώνει ότι θέληση της ομάδας είναι να προσθέσει στις δραστηριότητές της τα μαθήματα συντήρησης εικόνων, που βρίσκονται στα δεκάδες μοναστήρια του νησιού.   

Φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, το παλιό Δημοτικό Ιατρείο έγινε γκαλερί κι οι αίθουσές του γέμισαν με τις δημιουργίες κασιωτών επαγγελματιών κι ερασιτεχνών καλλιτεχνών. Ξύλινα καράβια, πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα, πέτρινα αντικείμενα, διακοσμητικές κατασκευές και λύρες, προκαλούν τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Α. Καλαϊτζάκης, Β. Βαρμαξίδης, Βιργ. Μαρινιά, Α. Κιλιμάντζου, Νικ. Παπαγεωργίου, Ι. Νικολαράκη, Θ. Νταγκλέρης, Μ. Ρουκουνάκη, Ντ. Φούντης, Δημ. Ιούλιος, Α. Μαγιορκίνος, Ε. Διακολιός, Αγγ. Γλύτση, Φωτ. Δημητρίου και Β. Χασαπλαδάκης.

Η Έκθεση Κασιωτών Δημιουργών είναι αφιερωμένη στη μνήμη του «εξ αγχιστείας» κασιώτη ηθοποιού Νίκου Χύτα, που, αν και Θεσσαλός, από τα Βούναινα Λαρίσης, αγαπούσε το νησί της συντρόφου του Βιργινίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.