search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30
MENU CLOSE

Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του

21.08.2018 14:01
Από τις 6 έως τις 10 το νέο πρωινό του OPEN - Media

 

Το ρόφημα που θα επιλέξετε για το πρωινό σας γεύμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυτό παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Dairy Science, όταν ο στόχος είναι ο καλύτερος δυνατός έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου, ιδανική επιλογή για το πρωινό αποτελεί το γάλα!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η κατανάλωση γάλακτος στο πρωινό οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε σύγκριση με το νερό, ενώ και η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών από το γάλα οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταγευματικά συγκριτικά με την πρόσληψη μέτριας ποσότητας πρωτεϊνών. Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών το πρωί συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης κατά το μεσημεριανό γεύμα.

«Τα μεταβολικά νοσήματα παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως, με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία να αποτελούν αιτία ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές. «Έτσι, υπάρχει ανάγκη να αναπτύξουμε διατροφικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη ώστε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να βελτιώσουν την υγεία τους» προσθέτουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του γάλακτος συγκριτικά με αυτή του νερού στα επίπεδα του σακχάρου, όταν καταναλώνονται το πρωί σε συνδυασμό με δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες. Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος ανάλογα με την ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος που περιλαμβάνει το πρωινό γεύμα. Το γάλα συγκριτικά με το νερό και η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος συγκριτικά με μια μέτρια πρόσληψη φάνηκε να οδηγούν σε καλύτερες εκβάσεις στα επίπεδα του σακχάρου και στο αίσθημα κορεσμού στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, καθώς και στην ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες στο μεσημεριανό τους, αναφέρει η μελέτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κατά τη διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών του ορού και της πρωτεΐνης καζεΐνης του γάλακτος απελευθερώνονται στο γαστρεντερικό ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέποντας την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου και ταυτόχρονα εντείνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει πως το γάλα είναι απαραίτητο συστατικό του πρωινού, καθώς επιβραδύνει την πέψη ώστε να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Οι διατροφολόγοι πάντοτε υπογράμμιζαν τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και η μελέτη ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιλαμβάνουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας τους το γάλα» καταλήγουν οι ερευνητές.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30