search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:56
MENU CLOSE

Ισημερινός: Το Κίτο αποχωρεί από την ALBA λόγω… Βενεζουέλας

24.08.2018 06:35
Ισημερινός: Το Κίτο αποχωρεί από την ALBA λόγω... Βενεζουέλας - Media

 

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από τη Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) — έναν οργανισμό κρατών της Λατινικής Αμερικής που είχε δημιουργηθεί το 2004, με πρωτοβουλία της Βενεζουέλας και της Κούβας — σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «έλλειψη πολιτικής βούλησης» από μέρους του Καράκας για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο παίρνει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τη Βενεζουέλα, τον στενότερο σύμμαχο του Ισημερινού επί των ημερών του προκατόχου του, άλλοτε μέντορά του όμως πλέον πολιτικού του εχθρού, του Ραφαέλ Κορέα.

Το Κίτο «ανακοινώνει ότι δεν θα συνεχίσει τη συμμετοχή του» στην ALBA, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσέ Βαλένσια.

Ο Ισημερινός πάντως δεν θα ενταχθεί «σε άλλες συμμαχίες κρατών που δεν προτείνουν μια εποικοδομητική λύση» στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα, πρόσθεσε.

Ο Ισημερινός εντάχθηκε το 2009 στην ALBA, που απέβλεπε στην πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση κρατών της περιοχής και δημιούργησαν οι πρώην πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Κούβας, ο Ούγο Τσάβες και ο Φιδέλ Κάστρο, με την ελπίδα ότι θα αναδεικνυόταν σε αντίβαρο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι «απογοητευμένη για την έλλειψη πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να «εξευρεθεί μια πόρτα δημοκρατικής εξόδου» από τη σύγκρουσή της με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, χώρα που πλήττεται από πολύ σοβαρή οικονομική κρίση μολονότι διαθέτει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

«Μόνο η πολιτική σταθερότητα στη Βενεζουέλα θα οδηγήσει σε οικονομική σταθερότητα που θα επιτρέψει να ανασχεθεί η μαζική έξοδος των πολιτών» της χώρας αυτής, έκρινε ο Βαλένσια.

Μετά την αποχώρηση του Ισημερινού, στην ALBA απομένουν πλέον, πέραν της Βενεζουέλας, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γρενάδα, το Σουρινάμ, η Μπαρμπούντα και μικρά νησιωτικά κράτη όπως ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.

Πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, καθώς ο πληθωρισμός ενδέχεται να φθάσει το 1.000.000% στα τέλη του 2018, κατά υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 18%. Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι προτίμησαν να φύγουν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2,3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να ξεφύγουν από την ένδεια. Αυτό το μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη ένταση, καθώς πιέζει όλη την περιοχή.

Ο Ισημερινός, χώρα διέλευσης πολλών πολιτών της Βενεζουέλας που προσπαθούν να φθάσουν στο Περού, στη Χιλή ή στην Αργεντινή, οργανώνει μια περιφερειακή σύνοδο για την κρίση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα. Οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Βενεζουέλας, προσκλήθηκαν στη σύνοδο, που προγραμματίζεται να γίνει τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου στο Κίτο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:56