search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Εντοπίστηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας γλυφοσάτης σε πάνες για μωρά

24.08.2018 12:54
Εντοπίστηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας γλυφοσάτης σε πάνες για μωρά - Media

 

Δεκαοκτώ μήνες μετά από έρευνα που σόκαρε, νέα έρευνα που πραγματοποίησε μηνιαίο γαλλικό περιοδικό διαπίστωσε ότι 60 εκατ. καταναλωτές επισημαίνουν και πάλι την παρουσία δυνητικά τοξικών καταλοίπων σε ορισμένες πάνες μωρών, ωστόσο τα ευρήματά τους αμφισβητούνται από τους κατασκευαστές.

Δώδεκα δείγματα εξετάστηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (INC) της Γαλλίας για το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού.

Στα μισά από αυτά αποκαλύφθηκε η παρουσία ανεπιθύμητων ουσιών «σε πολύ μικρές ποσότητες».

Πρόκειται για την ουσία γλυφοσάτη σε τέσσερα από αυτά, καθώς και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε ένα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο στόχος «μηδενική τοξική επαφή με τα μωρά» δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, υπογραμμίζει η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τονίζεται όμως ότι σε όλες τις περιπτώσεις, τα επίπεδα των ανεπιθύμητων ουσιών είναι πολύ χαμηλά. Ο κίνδυνος για την υγεία φαίνεται ελάχιστος εκ των προτέρων. Δεν μπορεί όμως, επισημαίνεται στην έρευνα, να αποκλειστεί, ειδικά για την γλυφοσάτη, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η ουσία αυτή προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές.

Στην έρευνα, οι καταναλωτές καλούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες ανεξάρτητα από τις πρώτες ύλες, να πραγματοποιούν αυστηρότερους ελέγχους στη διαδικασία παραγωγής με στόχο να επιτευχθεί μηδενικό τοξικό υπόλειμμα.

Εκτός από τις πάνες, 60 εκατομμύρια καταναλωτές εξέτασαν 143 άλλα προϊόντα υγιεινής για τα μωρά (νερό, γαλακτοκομικά, κρέμες, εντριβές κλπ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:26