search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:42
MENU CLOSE

Κινδυνολογία και όπου βγει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2035
23-8-2018
25.08.2018 03:00
sp0803mits.jpg

 

Στη δημιουργία κλίματος οικονομικής ανασφάλειας θα ποντάρει η Ν.Δ. από το φθινόπωρο

Μια εικόνα όσο το δυνατόν πιο… σκοτεινή «φιλοτεχνεί» τους τελευταίους μήνες η Ν.Δ. για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας σε τρία σημεία:

● Στην άρνηση της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο προπαγανδιστικό όπλο της κυβέρνησης.

● Στην επίκληση της εισόδου σε ένα «τέταρτο μνημόνιο», το οποίο συνθέτουν οι υποχρεώσεις που έχει ήδη αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της εξόδου για τα επόμενα χρόνια.

● Στις συνθήκες που είναι πιθανό να διαμορφωθούν στις αγορές το επόμενο διάστημα ως απότοκο των κρίσεων στην Τουρκία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν μπει σε περιδίνηση με άδηλη κατάληξη, αλλά και στο ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός μνημονίων χωρίς την «προστασία» μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής.

Η Ν.Δ. κρατάει, ανεξαρτήτως επικαιρότητας, τα τρία αυτά στοιχεία πολύ ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα και βεβαίως τα επανέφερε με αφορμή τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Αλλαγή πίστας

Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν ότι η λήξη του μνημονίου αλλάζει την πολιτική ατζέντα καθώς από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, με τον ανασχηματισμό και την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατ’ ουσίαν εγκαινιάζεται μια προεκλογική περίοδος άγνωστης διάρκειας, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσουν κρίσιμες εκλογικές μάζες με την εξαγγελία οικονομικών ελαφρύνσεων ή/και ενισχύσεων.

Με την επιμονή στο «μαύρισμα» της οικονομίας η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να επιτύχει τρεις διαφορετικούς στόχους:

● Να «στεγάσει» κάτω από αυτό το επιχείρημα το επίμονο – και για πολλούς κουραστικό πλέον, αφού επαναλαμβάνεται μονότονα τους τελευταίους… 31 μήνες – αίτημα για πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα καθώς αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει πλέον να προσφύγει στην κάλπη όσο το δυνατόν αργότερα μετά τα δεδομένα που δημιούργησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές.

● Να ακυρώσει κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να «γλυκάνει» ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να μην καταφέρει να εμπεδώσει την αίσθηση ότι πλέον η χώρα είναι περίπου αυτεξούσια μετά τη λήξη των μνημονίων.

● Να προκαταλάβει και να αποφύγει κάθε συζήτηση για το δικό της πρόγραμμα διακυβέρνησης, για το οποίο διαρκώς εγκαλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι περιλαμβάνει επίθεση στο κράτος – ιδιαίτερα το κοινωνικό κράτος –, στην εργασία, στα εισοδήματα και στα κοινωνικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτής της στοχοθεσίας η Ν.Δ. αναμένεται να αυξήσει και να εντείνει από τις επόμενες κιόλας μέρες τις παρεμβάσεις της στα θέματα της οικονομίας, καθώς η ίδια θα προετοιμάζεται για την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ.

Κωδικός «Ασφάλεια»

Ένα άλλο αντιπολιτευτικό πεδίο, στο οποίο η Ν.Δ. έχει αποφασίσει ότι θα επιμείνει, είναι αυτό του διαλυμένου κράτους στο επίπεδο της ασφάλειας των πολιτών, όπου όμως το επόμενο διάστημα αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς:

● Ο… Ρουβίκωνας, οι καταδρομικές παρεμβάσεις του σε δημόσιους χώρους και κτήρια, αλλά και οι μεταγωγές των καταδικασμένων για τρομοκρατία δεν επαρκούν για να στοιχειοθετήσουν «διάλυση του κράτους».

● Το θέμα των φονικών πυρκαγιών του Ιουλίου, που άφησαν πίσω τους περί τους 100 νεκρούς στην Ανατολική Αττική, είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να παρεμβαίνει διαρκώς, είτε προβάλλοντας τις κατεδαφίσεις είτε αναδεικνύοντας ποικιλοτρόπως τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης – ανοχή και υπόθαλψη της αυθαιρεσίας και την υποβάθμιση/διάλυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης.

Ωστόσο η Ν.Δ. θα επιμείνει καθώς θεωρεί ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας είναι ούτως ή άλλως χαμηλές, ενώ θα αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που θεωρεί «αδύναμο κρίκο», δηλαδή την Περιφέρεια Αττικής υπό τη Ρένα Δούρου, ιδιαίτερα αν η εισαγγελική έρευνα διαπιστώσει ευθύνες και στοιχειοθετήσει κατηγορίες που αφορούν την Περιφέρεια.

Φόβος για τα σκάνδαλα

Τέλος, η Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να αγωνιά για το ενδεχόμενο να προκύψουν στοιχεία εις βάρος στελεχών της σε υποθέσεις σκανδάλων όπως αυτά του υπό κατάργηση ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, τα οποία είναι ήδη ανοιχτά.

Μια πρόγευση πήραμε ήδη με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από πόρισμα εμπειρογνωμόνων για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνη Μπαλωμενάκη, δείχνουν αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει βεβαίως με το πόρισμα της Εξεταστικής, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει τη δημοσιοποίηση στοιχείων καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο μηνών που υπολείπονται μέχρι την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Η άμυνα της Ν.Δ. μέχρι στιγμής δείχνει εξαιρετικά αδύναμη σε αυτό το πεδίο, καθώς είναι αλήθεια ότι σε θέματα σκανδάλων η κυβέρνηση – και ο πρωθυπουργός σε επίπεδο Βουλής – επιτυγχάνει εύκολες νίκες στριμώχνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση στα σχοινιά.

Αν όμως έως τώρα το γήπεδο… έγερνε, τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν πολύ περισσότερο στην περίπτωση που στοιχειοθετηθούν προσωπικές πολιτικές και ποινικές ευθύνες για στελέχη της Ν.Δ.

Για ένα κόμμα το οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας ύστερα από το σοκ των μνημονίων και τη βεβαιότητα μεγάλου μέρους των πολιτών ότι στις υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος οφείλεται η χρεοκοπία της χώρας, το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο είναι η χειροπιαστή σύνδεσή του με σκάνδαλα αυτού του τύπου.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει η ηγεσία του κόμματος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:42