search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:23
MENU CLOSE

Αρχιεπίσκοπος του Βατικανού: Να παραιτηθεί ο Πάπας Φραγκίσκος – Γνώριζε από το 2013 τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

26.08.2018 09:56
Απολείπει ο Πάπας τον Μαδούρο: «Κύριος» και όχι «πρόεδρος» σε επιστολή του - Media

 

Ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού υποστηρίζει ότι ο πάπας Φραγκίσκος γνώριζε επί πέντε χρόνια τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης με δράστη έναν Αμερικανό καρδινάλιο, προτού να κάνει δεκτή την παραίτησή του, τον περασμένο μήνα.

Σε ενδεκασέλιδη επιστολή που έστειλε σε συντηρητικά, ρωμαιοκαθολικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο καλεί τον ποντίφικα να παραιτηθεί. Ισχυρίζεται ότι είχε πει από το 2013 στον πάπα ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σπουδαστών ιερατικών σχολών αλλά και κατώτερων κληρικών από τον καρδινάλιο Θίοντορ Μακάρικ.

Το Βατικανό απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή αυτή σήμερα.

Ο Μακάρικ είναι ο πρώτος καρδινάλιος που παραιτείται από τη θέση του στην Εκκλησία αφού μια έρευνα σε βάρος του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί ότι κακοποίησε έναν 16χρονο έφηβο. Ο Μακάρικ ήταν ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατηγορήθηκαν αφότου άρχισε να έρχεται στο φως, αρχικά από την εφημερίδα Boston Globe το 2002, το σκάνδαλο συγκάλυψης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις ΗΠΑ. Από τότε, έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Χιλή, υπονομεύοντας το κύρος και την ηθική εξουσία της Εκκλησίας.

Στην επιστολή του Βιγκάνο, την οποία επικαλείται η αμερικανική National Catholic Register, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε μιλήσει στον Φραγκίσκο για την υπόθεση του Μακάρικ τον Ιούνιο του 2013, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στο αξίωμά του.

“Γνώριζε, τουλάχιστον από τις 23 Ιουνίου 2013, ότι ο Μακάρικ ήταν κατά συρροή αρπακτικό” γράφει ο Βιγκάνο που την εποχή εκείνη ήταν πρεσβευτής του Βατικανού στις ΗΠΑ. “Ο πάπας Φραγκίσκος θα πρέπει να γίνει ο πρώτος που θα δώσει το καλό παράδειγμα στους καρδινάλιους και τους επισκόπους που συγκάλυψαν τις κακοποιήσεις του Μακάρικ και να παραιτηθεί μαζί με όλους αυτούς”, πρόσθεσε.

Η επιστολή του αρχιεπισκόπου στρέφεται κυρίως εναντίον “των ομοφυλοφιλικών δικτύων” στους κόλπους της Εκκλησίας. Η λέξη “ομοφυλόφιλος” αναφέρεται 18 φορές στο κείμενο ενώ η λέξη “παιδί” μόνο δύο – και τις δύο φορές, στους τίτλους εκκλησιαστικών εγγράφων τα οποία επικαλείται ο Βιγκάνο.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι θα βάλει τέλος στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών από τον κλήρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιρλανδία και τη συνάντηση που είχε με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα αυτή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:23