search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:20
MENU CLOSE

Έρευνα: Κίνδυνος άνοιας για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

27.08.2018 07:48
Έρευνα: Κίνδυνος άνοιας για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση - Media

 

Η οστεοπόρωση, πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αποδυνάμωση του σκελετού, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Πρόκειται για μια πάθηση που εξελίσσεται αργά και μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια, έως ότου συμβεί κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με μια νέα, εκτενή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, η οστεοπόρωση αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας.

Υγεία οστών & εγκέφαλος

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας της εταιρείας IQVIA, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάλυση στατιστικών και επιστημονικών δεδομένων που αφορούν την υγεία, εστίασαν στη σχέση δύο φαινομενικά ασύνδετων παθήσεων, της οστεοπόρωσης και της άνοιας.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι ερευνητές αφορούσαν σχεδόν 60.000 ανθρώπους: 29.983 ασθενείς με οστεοπόρωση και, για λόγους σύγκρισης, αντίστοιχο αριθμό υγιών ανθρώπων παρόμοιας ηλικίας και λοιπών δημογραφικών στοιχείων (ομάδα ελέγχου). Τα δεδομένα κάλυπταν συνολικά διάστημα έως και 20 ετών.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι, μετά το πέρας της περιόδου παρακολούθησης, ποσοστό 20,5% των γυναικών με οστεοπόρωση και ποσοστό 16,4% των γυναικών από την ομάδα ελέγχου διαγνώστηκαν με άνοια. Μεταξύ των αντρών, στους ασθενείς με οστεοπόρωση και στην ομάδα ελέγχου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 22% και 14,9%.

Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 1,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες και 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας στους άντρες με οστεοπόρωση.

Πώς συνδέεται η οστεοπόρωση με την άνοια;

Αν και το ερώτημα αυτό δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί με βεβαιότητα, σύμφωνα με τον Δρ Λούις Τζέικομπ, έναν εκ των συντακτών της μελέτης, η επικρατούσα θεωρία είναι πως η σχέση τους καθοδηγείται από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου που μοιράζονται οι δύο παθήσεις.

Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη ApoE4 έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για οστεοπόρωση όσο και για άνοια και το ίδιο ισχύει για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, βιταμίνης D, ανδρογόνων (όπως η τεστοτερόνη) και οιστρογόνων στον οργανισμό.

Τα ευρήματα σε πραγματικούς αριθμούς

Στις ΗΠΑ, περίπου 9 στους 100 ανθρώπους άνω των 65 ετών πάσχουν από άνοια. Αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί κατά 1,3 φορές για τους άντρες με οστεοπόρωση, ισοδυναμεί με 12 περιστατικά ανά 100 ανθρώπους, δηλαδή 3 επιπλέον περιστατικά άνοιας.

Όσο για τις γυναίκες, τα περιστατικά οστεοπόρωσης σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στους άντρες και υπολογίζεται ότι φτάνουν συνολικά περίπου τα 200 εκατομμύρια. Έτσι, μια αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της άνοιας κατά 1,2 φορές συνεπάγεται εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά άνοιας.

Η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που καθοδηγούν τη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ερευνητές να ανακαλύψουν νέες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας τόσο για την οστεοπόρωση όσο και για την άνοια.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:20