search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Το μακρύ χέρι του Τραμπ στην Επιτροπή Επικοινωνιών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 23-8-2018
2035
28.08.2018 03:00
sp2308internet.jpg

 

Η επιτροπή αρνήθηκε την κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας και… το πληρώνει

Μεγάλες πιέσεις δέχεται τον τελευταίο καιρό η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Από τη μία το Κογκρέσο κατηγορεί την επιτροπή για ψευδή στοιχεία και από την άλλη ο Λευκός Οίκος τη «στρίμωξε στον τοίχο» διότι εμπόδισε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sinclair Broadcast Group να εξαγοράσει την εταιρεία τηλεοπτικών σταθμών Tribune Media.

Το «ψέμα»

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών Αζίτ Πάι υποστήριξε ότι το σύστημα υποβολής σχολίων του οργανισμού δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, κατά τη διάρκεια του περσινού διαλόγου για τη διαδικτυακή ουδετερότητα (net neutrality).

Θυμίζουμε ότι ο διάλογος αφορούσε την κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας με σκοπό οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να πάρουν στα «χέρια» τους το Ίντερνετ και να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν έξτρα χρεώσεις σε χρήστες του Διαδικτύου για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή ιστοσελίδες, ενώ θα μπορούν ακόμη και να εμποδίζουν την πρόσβασή τους σε αυτές.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα γενικός επιθεωρητής του οργανισμού, δεν υπήρξε επίθεση DDoS στο σύστημα υποβολής σχολίων της ιστοσελίδας της επιτροπής και αυτή η αναμετάδοση ψευδών πληροφοριών στο Κογκρέσο προκάλεσε μια βαθύτερη έρευνα σχετικά με το αν οι ανώτεροι υπάλληλοι της FCC είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία. Ή τουλάχιστον αυτό μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα αποδίδουν το γεγονός της κατάρρευσης του συστήματος υποβολής σχολίων στο σόου του κωμικού Τζον Όλιβερ «Last Week Tonight». Στις 7 Μαΐου του 2017 ο κωμικός παρότρυνε τους θεατές να υποβάλουν σχόλια για την «αποκατάσταση της Ελευθερίας του Διαδικτύου» ενάντια στην κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας. Έτσι, εκείνη τη νύχτα, κατέρρευσε το σύστημα αρχειοθέτησης της FCC.

Το επόμενο πρωί ανώτεροι υπάλληλοι της επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες προσπάθησαν να στείλουν μεγάλη ροή δεδομένων σε μια προσπάθεια να δεσμεύσουν τον σέρβερ», σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς κάνει μια επίθεση DDoS. Δεδομένα κατακλύζουν τον σέρβερ που φιλοξενεί μια ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Παρ’ όλα αυτά, μέλη του Κογκρέσου άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για το αν πράγματι έγινε η κυβερνοεπίθεση στέλνοντας επιστολή στη διοίκηση της επιτροπής. Η FCC έστειλε διευκρινιστικές απαντήσεις, αλλά ο γενικός επιθεωρητής ήταν πεπεισμένος ότι όσα έλεγε ο Πάι ήταν ψευδή. Η έκθεση αναφέρει ότι «στην απάντησή της η FCC έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις, τις οποίες θεωρούμε παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με το γεγονός». Σημαντικό ρόλο σε αυτό το συμπέρασμα έπαιξαν και οι συνομιλίες του οργανισμού με το FBI μετά το συμβάν.

Ο Πάι ισχυρίστηκε ότι ο πρώην υπεύθυνος πληροφόρησης της FCC Ντέιβιντ Μπρέι είχε αναλάβει τις διαβουλεύσεις με το FBI. Και αφού συζητήθηκε η επίθεση DDoS, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν περιστατικό μεγάλης σημασίας που θα απαιτούσε «περαιτέρω εμπλοκή του FBI». Όμως, ύστερα από συνομιλίες με τον πράκτορα με τον οποίο συνομίλησε ο Μπρέι, ο γενικός επιθεωρητής διαπίστωσε ότι το FBI δεν κατατάσσει ποτέ τις κυβερνοεπιθέσεις ως σημαντικές ή μη σημαντικές και ότι ο μόνος σκοπός αυτών των συνομιλιών είναι να προσδιοριστεί εάν έχει διαπραχθεί έγκλημα.

Οι επιχειρήσεις

Ο ανώτατος νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου κάλεσε τον πρόεδρο της FCC Αζίτ Πάι τον Ιούλιο προκειμένου να τον ρωτήσει για την απόφαση της επιτροπής να καταδικάσει την προσπάθεια της εταιρείας Sinclair Broadcast Group να εξαγοράσει την Tribune Media, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πάι στο νομοθετικό σώμα. Αυτό προκάλεσε ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να επηρεάσει την επιτροπή για μια συμφωνία την οποία στηρίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μια εβδομάδα μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε δημόσια τη δράση της FCC ως «θλιβερή και άδικη».

Ο Πάι δήλωσε, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν τον κάλεσε αφού ο πρόεδρος της επιτροπής είχε ήδη δώσει εντολή για να περάσει από διαδικασία διοικητικής ακρόασης η συγχώνευση των εταιρειών ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, κάτι που θεωρείται ευρέως ως «θάνατος» της συμφωνίας.

Ο Πάι περιέγραψε την επικοινωνία αυτή ως αίτημα για ενημέρωση της κατάστασης και όχι ως προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Προηγουμένως, ο Πάι είχε πει ότι ο Λευκός Οίκος δεν ερχόταν σε επαφή με αυτόν για να «εκφράσει άποψη» για τη συμφωνία.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου απλώς ικανοποίησε την περιέργειά του» δήλωσε ο γερουσιαστής Μπράιαν Σατζ στο Politico.

Ωστόσο, η Sinclair δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να ασκεί πιέσεις για να προχωρήσει η συμφωνία, προσλαμβάνοντας μια ομάδα από Ρεπουμπλικανούς λομπίστες για να επηρεάσουν τους πολιτικούς σχετικά με τη συγχώνευση των εταιρειών. Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, o πρόεδρος της Sinclair Ντέιβιντ Σμιθ έφτασε μέχρι το Καπιτώλιο, συναντώντας τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Θουν για να εκφράσει την απογοήτευσή του για την FCC.

Τελικά η Tribune αποχώρησε από τη συμφωνία αυτόν τον μήνα και κατέθεσε αγωγή κατά της Sinclair ζητώντας τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια αποζημίωση και κατηγορώντας τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα για παραβίαση της συμφωνίας συγχώνευσης, παραλείποντας να πάρει τη ρυθμιστική έγκριση το συντομότερο δυνατόν.

Το συμπέρασμα είναι ότι η FCC, μια – υποτίθεται – ανεξάρτητη αρχή, της οποίας τα πέντε μέλη και τον πρόεδρο διόρισε η κυβέρνηση Τραμπ, δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις επιχειρηματικές κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου. Κι όταν τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να επαναφέρει την επιτροπή στον «ίσιο δρόμο» χρησιμοποιώντας άλλα μέσα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:08