search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:43
MENU CLOSE

Βόρεια Κορέα προς ΗΠΑ: Κινδυνεύουν οι συνομιλίες για το τέλος παραγωγής πυρηνικών όπλων

28.08.2018 12:25
Βόρεια Κορέα προς ΗΠΑ: Κινδυνεύουν οι συνομιλίες για το τέλος παραγωγής πυρηνικών όπλων - Media

 

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν σε επιστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση βρίσκονται «και πάλι σε κίνδυνο και μπορεί να καταρρεύσουν», μετέδωσε σήμερα το CNN επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η επιστολή επιδόθηκε απ’ ευθείας στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και αναφέρει πως η κυβέρνηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις (βορειοκορεατικές) προσδοκίες κάνοντας ένα βήμα μπροστά για να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης», μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πηγές.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει από καιρό σαφές ότι ο επίσημος τερματισμός του πολέμου έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να κηρύξουν το τέλος του πολέμου της Κορέας πριν η Βόρεια Κορέα εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε τη Δευτέρα πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε μια επίσκεψη του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα αφού αυτός ο τελευταίος έλαβε μια πολεμοχαρή επιστολή από ανώτερο βορειοκορεάτη αξιωματούχο λίγες μόνον ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα.

Το CNN μετέδωσε πως η επιστολή εστάλη από τον πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής υπηρεσίας κατασκοπείας Κιμ Γιονγκ Τσολ, όμως δεν είναι γνωστό πώς εστάλη. Η Washington Post ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα επικοινωνεί όλο και περισσότερο μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ.

Το CNN μετέδωσε πως στην επιστολή αναφερόταν επίσης πως, αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και οι συνομιλίες καταρρεύσουν, η Βόρεια Κορέα μπορεί να επαναλάβει «τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:43