search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:34
MENU CLOSE

Δείχνει τα «δόντια» του το Ιράν: Δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

29.08.2018 15:40
Ροχανί: Απίθανη η επίτευξη πυρηνικής συμφωνίας με την ΕΕ - Media

 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015, βάσει της οποίας δεσμεύεται να περιορίζει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, αν η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά της συμφέροντα.

“Φυσικά, αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αποχωρήσουμε από αυτήν, δήλωσε ο Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την κυβέρνηση. Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία), καταγγέλθηκε μονομερώς τον Μάιο από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έκτοτε επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι που διαθέτουν περιορισμένο περιθώριο χειρισμών θέλουν να διασώσουν τη συμφωνία αλλά η ιρανική κυβέρνηση “δεν πρέπει να εναποθέτει πάρα πολλές ελπίδες σε αυτούς”, επανέλαβε ο Χαμενεΐ . “Πρέπει να αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις τους με σκεπτικισμό”.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ εξέφρασε εκ νέου την άρνηση του Ιράν να επαναλάβει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, παρά την πρόσφατη πρόταση του αμερικανού προέδρου ως προς αυτό.

“Οι Αμερικανοί θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να σύρουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όπως έχει ήδη ειπωθεί λεπτομερώς, ουδεμία διαπραγμάτευση θα γίνει”, δήλωσε ο ιρανός ηγέτης.

Αφού αποχώρησε από τη συμφωνία και επανέφερε μια πρώτη σειρά κυρώσεων, η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται να στοχεύσει τον ενεργειακό τομέα τον Νοέμβριο.

Η Τεχεράνη καταγγέλλει τον “στραγγαλισμό” της οικονομίας της και προσέφυγε για τον λόγο αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο.

Φοβούμενοι τις αμερικανικές κυρώσεις, πολλοί διεθνείς όμιλοι ανακοίνωσαν ήδη ότι αποχωρούν από τη χώρα, όπως έκαναν οι γαλλικές εταιρίες Total, Peugeot και Renault και οι γερμανικές Siemens και Daimler.

Αρχιτέκτονας της συμφωνίας του 2015, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, έχει αποδυναμωθεί λόγω της αμερικανικής αποχώρησης η οποία προστίθεται στις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται στη χώρα του για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του.

Δύο υπουργοί του αποπέμφθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δύο ακόμη θα εξεταστούν εντός των προσεχών ημερών.

Ο ίδιος ο Ροχανί, που εκλέχθηκε το 2013 και επανεκλέχθηκε πέρυσι, κλήθηκε χθες να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των βουλευτών αλλά δεν έπεισε. Ωστόσο διαθέτει ακόμη τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33