search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:25
MENU CLOSE

Βίτσας: «Ατζέντα που θα πάει σε άλλα θέματα» πίσω από την συζήτηση για το προσφυγικό

30.08.2018 11:43
Βίτσας: Οριακή η κατάσταση στη Μόρια  - Έφυγαν 3.950 άτομα και έφθασαν από την Τουρκία 5.450 - Media

 

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι στα θέματα της αρμοδιότητάς του, «το πρώτο ζήτημα είναι πώς στέκεσαι απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό “ρεύμα”, κάτι που έχει τρεις διαστάσεις»:

– η εξωτερική: «πώς αντιμετωπίζεις τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι ροές, ώστε να μην ζουν σε ακραία φτώχεια ή να μην υπάρχει πόλεμος. Η Ευρώπη εδώ δεν έχει κάνει πολλά, αντίθετα μερικές φορές πολιτικές ορισμένων κρατών είναι γενεσιουργός αιτία. Για τις φτωχές χώρες δεν φτάνει να δίνεις χρήματα (που δεν δίνεις αρκετά), πρέπει να παρατηρείς και να βοηθάς ώστε οι άνθρωποι εκεί να έχουν ζωή, τα χρήματα πολλές φορές τα χρησιμοποιούν κυκλώματα διαφθοράς»

– η διαχείριση συνόρων: «υπάρχουν δύο θέματα, η αντιμετώπιση των διακινητών (τρίτη αιτία παράνομου πλουτισμού μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά) και η ύπαρξη και ισχύς του Διεθνούς Δικαίου που κατοχυρώνει μία σειρά δικαιώματα, δεν μπορείς να πας πίσω από αυτά γιατί τότε ότι έχει κατακτήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός το έχεις χάσει»

– η φύση της ΕΕ: «δεν είμαστε ένωση μόνο για τις τράπεζες, τα οικονομικά, είμαστε Ένωση που διαχειρίζεται σε επίπεδο συνευθύνης και αλληλεγγύης όλα τα ζητήματα. Ο δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους πρέπει να μπει σε πρώτο επίπεδο, δεν μπορούν κάποιες χώρες να λένε “δεν παίρνω” και κάποιες άλλες να υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση»

«Το δεύτερο ζήτημα», συνέχισε, «είναι ότι ως Ελλάδα προσπαθούμε να “στήσουμε” συμμαχίες, κάποιες τις πετυχαίνουμε, με κάποιες έχουμε δυσκολίες καθώς υπάρχουν κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για την “φρούρηση” των εξωτερικών συνόρων, που κάθε φορά μπορεί να είναι οτιδήποτε, π.χ. τα σύνορα της Ουγγαρίας. Έχουμε τελείως διαφορετική γνώμη από αυτή που εκφράζει π.χ. η ιταλική κυβέρνηση». 

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βίτσας, «προωθεί ορισμένα βασικά στοιχεία, ότι υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, ότι υπάρχει η φιλοξενία, η αλληλεγγύη, αλλά και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι ροές προς την Ευρώπη σε σχέση με το 2015 έχουν μειωθεί κατά 95%. Η συζήτηση δεν γίνεται για ζήτημα σε έξαρση, αλλά για να βγει μία άλλη ατζέντα που, ξεκινώντας από το μεταναστευτικό θα πάει και σε άλλα θέματα».

«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική. Έχουμε δυσκολίες, καθώς οι ροές από την Τουρκία δεν σταμάτησαν, δεν υπάρχει στρόφιγγα με την οποία φεύγει κόσμος από την Ελλάδα και πάει σε άλλες χώρες. Κάθε τι προστίθεται. Άρα εμείς θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, να βρούμε κι άλλους χώρους φιλοξενίας, να κάνουμε πιο γρήγορες τις διαδικασίες του ασύλου, να κρατάμε τις αξίες μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν στην ηπειρωτική χώρα και άλλοι χώροι φιλοξενίας ή να μεγαλώσουν σε δυναμικό αυτοί που υπάρχουν. Στα νησιά αυτή την στιγμή είναι 16.000 άνθρωποι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και άλλοι 3.000 σε διάφορες άλλες δομές, κυρίως στο Καρά Τεπέ. Εκεί επικεντρωνόμαστε», κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43