search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:38
MENU CLOSE

Τουρκία: Οικονομικός «σεισμός» μετά την κατάρρευση της Turk Telekom: Δραστικά μέτρα για να «σωθεί» η λίρα

31.08.2018 07:55
Τουρκία: Οικονομικός «σεισμός» μετά την κατάρρευση της Turk Telekom: Δραστικά μέτρα για να «σωθεί» η λίρα - Media

 

Μετά την κατάρρευση της Turk Telekom, έντονοι είναι οι φόβοι να υπάρξει ένα ντόμινο που θα παρασύρει και άλλες τουρκικές επιχειρήσεις στην καταστροφή.

Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία προχωρά σε άμεσα και δραστικά μέτρα προκειμένου να στηρίξει τη λίρα που συνεχώς υποβαθμίζεται.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τον μηδενισμό του φόρου στις καταθέσεις τουρκικής λίρας.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις λίρας άνω του ενός έτους θα μειωθεί στο μηδέν από 10% που είναι σήμερα.

Επιπλέον θα μειωθούν οι φόροι και στις καταθέσεις που είναι διάρκειας, μικρότερης του ενός έτους.

Αντιθέτως, η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις ξένου συναλλάγματος έως ενός έτους αυξάνονται από 15% στο 16%

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αλλαγές αυτές θα είναι προσωρινές, και θα έχουν διάρκεια τριών μηνών

Η είδηση της χρεοκοπίας της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προκάλεσε πανικό, καθώς πολλές είναι επιχειρήσεις στη χώρα που ακολουθούν την ίδια τακτική , εισπράττοντας σε τουρκική λίρα και αποπληρώνοντας σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο μέρες πριν η JP Morgan έκρουσε σήμα κινδύνου για τη γετονική χώρα επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Τουρκία: Η τουρκική λίρα ενισχύεται μετά τη μείωση της φορολογίας στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς μία μείωση της φορολογίας στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα συνέβαλε στον περιορισμό των χθεσινών απωλειών της, όταν πηγές ανέφεραν ότι αποχωρεί ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ερκάν Κιλιμτσί. Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιμτσί αποχωρεί, δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση της κατρακύλας της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει 42% φέτος.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 1% με την ισοτιμία του να ανατιμάται στις 6,58 λίρες ανά δολάριο στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) από το χαμηλό επίπεδο των 6,8994 στη διάρκεια της νύχτας, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στις 6,55 λίρες. Οι τουρκικές αγορές ήταν κλειστές λόγω επίσημης αργίας χθες, αλλά η διαπραγμάτευση της λίρας συνεχίσθηκε σε αγορές στο εξωτερικό. Το νόμισμα βρήκε στήριξη από την απόφαση για μείωση του επιπέδου του παρακρατούμενου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα, ενώ αυξήθηκε το επίπεδο για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα με διάρκεια έως ένα έτος. «Φαίνεται να είναι ένα μέτρο που ελήφθη για να κάνει ελκυστικότερη τη χρήση της λίρας και να καταστήσει επικερδή μία στροφή στις καταθέσεις σε λίρα από καταθέσεις σε συνάλλαγμα», δήλωσε αναλυτής της TEB Investment/BNP Paris, προσθέτοντας: «Περισσότερα μέτρα θα ληφθούν από τις Αρχές για να μειωθεί η βραχυπρόθεσμη διακύμανση της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου».

Η κεντρική τράπεζα και η τραπεζική εποπτική Αρχή έχουν λάβει μία σειρά από μέτρα για να στηρίξουν το νόμισμα, αφού άρχισε η πρόσφατη πτώση του, αν και δεν έχουν αυξήσει τα επιτόκια από τις αρχές Ιουνίου. Η κεντρική τράπεζα πιέζεται από τον Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την πτώση της λίρας, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:38