search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:48
MENU CLOSE

Η ακροδεξιά τρομοκρατεί τη γερμανική κυβέρνηση: Σηκωθείτε από τους καναπέδες, καλεί ο ΥΠΕΞ

02.09.2018 13:16
Η ακροδεξιά τρομοκρατεί τη γερμανική κυβέρνηση: Σηκωθείτε από τους καναπέδες, καλεί ο ΥΠΕΞ - Media
 
Τρομάζει την κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ο «ξεσηκωμός» της ακροδεξιάς στη Γερμανία, με επίκεντρο την πόλη Κέμνιτς.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατηγόρησε τους Γερμανούς ότι παίρνουν πολύ αψήφιστα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. «Πρέπει να αντιταχθούμε στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Bild.
 
Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών, πρέπει να αγωνίζονται περισσότερο για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. «Στη γενιά μου έχει δοθεί η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία», τόνισε ο Μάας στην Bild. «Εμείς δεν αγωνιζόμαστε γι’ αυτά, τα θεωρούμε αυτονόητα. Δυστυχώς, υπάρχει μια απάθεια στην κοινωνία μας που πρέπει να υπερνικήσουμε».
 
Αναφερόμενος στη βίαια δράση της άκρας δεξιάς στο Κέμνιτζ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τους συμπατριώτες του «να σηκωθούν από τον καναπέ και να ανοίξουν το στόμα τους. Η εποχή της απάθειας πρέπει να τελειώσει», είπε.
 
«Αν ο χαιρετισμός του Χίτλερ εμφανίζεται σήμερα στους δρόμους μας, αυτό είναι κρίμα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μάας. Τώρα όλη η κοινωνία καλείται να σώσει τη φήμη της Γερμανίας στον κόσμο: «Πρέπει να αντιταχθούμε στην άκρα δεξιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νεοναζί και τους αντισημίτες. Μόνο τότε τα ξενοφοβικά εγκλήματα που βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας θα σταματήσουν».
 
Η Ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλι (SPD) δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι η έρευνα στο Κέμνιτζ θα πρέπει να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό βρίσκονται δίκτυα ακροδεξιών οργανώσεων πίσω από τις διαδηλώσεις και τις ξενοφοβικές εξεγέρσεις. «Δεν ανεχόμαστε οι ακροδεξιοί να διεισδύουν στην κοινωνία μας», δήλωσε.
 
Αστυνομικοί χαιρετούσαν ναζιστικά
Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές της Βαυαρίας διεξάγουν έρευνα σε βάρος δύο αστυνομικών που φέρονται ότι χαιρέτισαν ναζιστικά μέσα σε μια μπιραρία στην πόλη Ρόζενχαϊμ, την περασμένη Πέμπτη.
 
Με βάση το γερμανικό σύνταγμα, ο χιτλερικός χαιρετισμός είναι εκτός νόμου και όποιος επιδεικνύει ναζιστικά σύμβολα διαπράττει αδίκημα. Το επεισόδιο αυτό αναμένεται επίσης ότι θα τροφοδοτήσει την έντονη δημόσια συζήτηση για τον ρατσισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ιδίως μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου μεταναστών –στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων– πριν από τρία χρόνια.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία ανέφερε ότι οι δύο αστυνομικοί φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών και χαιρέτισαν ναζιστικά. Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στην κατάθεση ενός μάρτυρα που βρισκόταν στην ίδια μπιραρία.
 
Στο επεισόδιο συμμετείχε, χαιρετώντας και αυτός ναζιστικά, και ένας τρίτος άνδρας που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν φύλακας ασφαλείας. Οι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 
Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί ζητούν το τελευταίο διάστημα να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εχθρότητα απέναντι στους αλλοδαπούς, ιδίως μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στο Κέμνιτς, όπου ακροδεξιοί σκίνχεντ συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, χαιρετούσαν ναζιστικά και κυνηγούσαν στον δρόμο όποιον έμοιαζε να είναι ξένος.
 
“Δεν θα επιτρέψουμε στην ακροδεξιά να διεισδύσει στην κοινωνία μας”, είπε η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, καλώντας τις αρχές της Σαξονίας να ερευνήσουν τις ακροδεξιές οργανώσεις στο κρατίδιο αυτό.
 
Αριστερές οργανώσεις σχεδιάζουν για τη Δευτέρα μια συναυλία στο Κέμνιτς για να καταγγείλουν την ξενοφοβία και το μίσος εναντίον των προσφύγων και των αλλοδαπών γενικά.
 
Πηγή: DW.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:47