search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:10
MENU CLOSE

Βρέθηκε στα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου κρανίο – Εικάζεται ότι ανήκει στη «Λούζια» (Photo)

04.09.2018 18:45
Βρέθηκε στα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου κρανίο - Εικάζεται ότι ανήκει στη «Λούζια» (Photo) - Media
 
Πυροσβέστες που χτενίζουν προσεκτικά τα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου στο Ρίο ντε Τζανέιρο βρήκαν ένα κρανίο που ίσως να ανήκει στο σημαντικότερο έκθεμα, μια γυναίκα ηλικίας 11.500 ετών, τη Λουζία, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
 
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στο μουσείο κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής και πυροδότησε ταυτόχρονα μια πανεθνική συζήτηση για τον ρόλο του πολιτισμού και της μάθησης σε μια κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομία υπό κατάρρευση και σκληρά μέτρα λιτότητας.
 
Το Globo TV μετέδωσε ότι οι πυροσβέστες βρήκαν ένα κρανίο που ίσως να ανήκει στην “πρώτη Βραζιλιάνα”. Τα λείψανα της Λουζία ήταν τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Βραζιλία. Το κρανίο στάλθηκε σε ένα εργαστήριο για να εξεταστεί και να επιβεβαιωθεί η προέλευσή του.
 
Η πυροσβεστική υπηρεσία και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο, στο οποίο υπάγεται το μουσείο, δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.
 
Η Λουζία ανακαλύφθηκε το 1975 στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις της κεντρικής Βραζιλίας. Υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 25 ετών όταν πέθανε. Τα τελευταία χρόνια ήταν η σταρ της συλλογής στην οποία περιλαμβάνονταν ακόμη αιγυπτιακές και ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες και ιστορικά κειμήλια.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Εθνικό Μουσείο, όπως η έλλειψη συστήματος πυρόσβεστης, ήταν πολλά και γνωστά. Μάλιστα η εφημερίδα O Globo γράφει σήμερα ότι είχε επισημάνει για πρώτη φορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ένα ρεπορτάζ πριν από 40 χρόνια.
 
Η πρόσοψη του μουσείου στέκει ακόμη σήμερα, αλλά μια ματιά μέσα από τα μεγάλα παράθυρά του αποκαλύπτει ένα εσωτερικό χωρίς στέγη, μαυρισμένους διαδρόμους και καμένα ξύλινα δοκάρια. Τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το κτίριο ενδέχεται να καταρρεύσει.
 
Η διεύθυνση του μουσείου κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ανεπαρκή χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η κυβέρνηση σήμερα υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της, κατηγορώντας το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο ότι δεν αφιέρωνε αρκετά χρήματα για τη συντήρηση του Εθνικού Μουσείου.
 
Νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της αναπτυξιακής τράπεζας BNDES Ντιόγκο Ολιβέιρα ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ρεάλ (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) ένα σχέδιο για την τοποθέτηση συστημάτων πυρόσβεσης στα εθνικά μνημεία της χώρας.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:08