22/01/2019 03:11:29
2.10.2009

Τι θα γίνει με τους αγωγούς;

Ένα μεγάλο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα της κάλπης, να αντιμετωπιστεί άμεσα από την οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας μας και κυρίως εκείνες που έχουν να κάνουν με τους αγωγούς.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε ώθηση σε αρκετές υποθέσεις (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, South Stream) αλλά στο τέλος έδειξε μεγάλη καθυστέρηση αντίδρασης στην «επέλαση» των Τούρκων, που κερδίζουν πόντους (και) στην ανάδειξή τους σε ενεργειακό περιφερειακό κέντρο.

Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, οι αγωγοί θα μας προσφέρουν και τη δυνατότητα να προμηθευόμαστε καύσιμα σε καλύτερες τιμές, αλλά και χωρίς καθυστερήσεις στις παραδόσεις, κάτι που θεωρείται κρίσιμο στον σύγχρονο κόσμο. Άλλωστε, η επέκταση του συμβολαίου με τους Ρώσους για παραδόσεις φυσικού αερίου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα και έγκυρα θα κατασκευαστεί ο South Stream.

Η επόμενη κυβέρνηση, λοιπόν, θα αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει», έχοντας πάντα υπόψη ότι οι υπογεγραμμένες διεθνείς συμφωνίες δεν καταργούνται ούτε ακυρώνονται μονόπλευρα…

Μεγάλο «αγκάθι», ωστόσο, παραμένει ο προσανατολισμός της ενεργειακής διπλωματίας, καθώς η χώρα μας έχασε πολλούς πόντους τελευταία και σχεδόν ακύρωσε με… αυτογκόλ όλα τα πλεονεκτήματα που είχε κερδίσει με την προώθηση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του South Stream.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.