search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:58
MENU CLOSE

Το Κογκρέσο «τηγάνισε» Twitter και Facebook για τον ρωσικό «δάκτυλο» στις εκλογές του 2016

05.09.2018 17:30
Το Κογκρέσο «τηγάνισε» Twitter και Facebook για τον ρωσικό «δάκτυλο» στις εκλογές του 2016 - Media
 
Ανώτατα εκτελεστικά στελέχη των Facebook Inc και Twitter Inc υπερασπίστηκαν τις εταιρίες τους σήμερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτό που οι βουλευτές θεωρούν ως αποτυχία να καταπολεμηθούν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες από το εξωτερικό να επηρεαστεί η πολιτική στις ΗΠΑ.
 
Η γενική διευθύντρια του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, που κατέθεσε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας πως ήταν πολύ αργή η αντίδραση της εταιρίας στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και γενικά στην αμερικανική πολιτική, όμως επέμεινε ότι έχει βελτιωθεί.
 
«Έχουμε απομακρύνει εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς που εμπλέκονταν σε συντονισμένη πλαστή συμπεριφορά – δηλ. που παραπλάνησαν άλλους για το ποιοι ήταν και τι έκαναν», είπε η Σάντμπεργκ.
 
«Όταν κακοί παίκτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σάιτ μας θα τους μπλοκάρουμε», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο Ντόρσεϊ περιέγραψε την αυστηρότερη παρακολούθηση εκ μέρους τους Twitter της κακόβουλης χρήσης της πλατφόρμας του, περιλαμβανομένης και της ενημέρωσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου τον περασμένο μήνα για λογαριασμούς που φαίνονταν να βρίσκονταν στο Ιράν. Είπε πως ανέστειλε 770 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών του Twitter.
 
Το Facebook, το Twitter και άλλες τεχνολογικές εταιρίες κατηγορούνται τους τελευταίους μήνες για δραστηριότητες πολιτικής επιρροής στα σάιτ τους καθώς και ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των χρηστών.
 
«Δυστυχώς, αυτό που περιέγραψα ως ‘τρωτότητα εθνικής ασφαλείας΄και ‘απαράδεκτο ρίσκο’ τον Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής.
 
«Σαφώς, το πρόβλημα αυτό δεν φεύγει. Δεν είμαι καν σίγουρος αν έχει δρομολογηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση».
 
Πριν από την ακρόαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε τεκμηρίωση του ισχυρισμού του, κατηγόρησε τις ίδιες τις εταιρίες ότι παρεμβαίνουν στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λέγοντας στο Daily Caller πως οι εταιρίες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης είναι «υπερ-φιλελεύθερες».
 
Καθώς ξεκινούσε η ακρόαση, οι μετοχές των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σημείωναν πτώση, του Twitter 4,5% και του Facebook γύρω στο 1%.
 
Εκτελεστικά στελέχη των εταιριών, που έχουν επανειλημμένα αρνηθεί πως είναι πολιτικά προκατειλημμένα, έχουν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον πολλές φορές προκειμένου να καταθέσουν στο Κογκρέσο. Τον Απρίλιο, ο γενικός διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέθεσε δέκα ώρες στη διάρκεια δύο ημερών.
 
Η Επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας ερευνά τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, μετά το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο οντότητες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο επιδίωξαν να αυξήσουν τις πιθανότητές του να κερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2016.
 
Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη και ο Τραμπ –με την υποστήριξη συναδέλφων του Ρεπουπλικανών στο Κογκρέσο– έχει απορρίψει επανειλημμένα τις έρευνες για το θέμα χαρακτηρίζοντάς τες κομματικό κυνήγι μαγισσών ή απάτη.
 
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν επίσης τις εταιρίες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι προκατειλημμένες σε βάρος του Τραμπ και άλλων συντηρητικών.
 
Ο υποστηρικτής θεωριών συνωμοσίας Άλεξ Τζόουνς έδωσε συνέντευξη Τύπου έξω από την αίθουσα ακροάσεων της Γερουσίας καθώς ξεκινούσε η κατάθεση προκειμένου να επικρίνει τις εταιρίες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης επειδή απαγόρευσαν στον ίδιον και τον ιστότοπό του Infowars από τις πλατφόρμες τους.
 
Ο Ντόρσεϊ αναμένεται να εμφανιστεί το απόγευμα (τοπική ώρα) σε ακρόαση για το ίδιο θέμα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Ο Ντόρσεϊ θα πει στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής πως το Twitter «δεν χρησιμοποιεί την πολιτική ιδεολογία προκειμένου να λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις», σύμφωνα με τη γραπτή κατάθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.
 
Ο Τραμπ κατηγόρησε το Twitter στις 26 Ιουλίου, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του, ότι περιόρισε την παρουσία εξεχόντων Ρεπουμπλικανών μέσω μιας πρακτικής που αποκαλείται “shadow banning”.
 
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ κατηγόρησε τη μηχανή αναζήτησης Google ότι προωθεί άρθρα με αρνητικές ειδήσεις και αποκρύπτει μια «δίκαιη μιντιακή» κάλυψη του ιδίου, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς να δίνει στοιχεία ή λεπτομέρειες τυχόν ενεργειών που θα αναλάβει.
 
Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Στη Γερουσία, τόσο ο Μπερ όσο και ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, δήλωσαν πως κάλεσαν τη σημερινή ακρόαση της Τετάρτης προκειμένου να πιέσουν τις εταιρίες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν περισσότερα.
 
Ζήτησαν επίσης από την Google της Alphabet Inc να στείλει για κατάθεση ανώτατο εκτελεστικό στέλεχός της, αλλά αρνήθηκαν την προσφορά της να στείλει τον επικεφαλής νομικό σύμβουλό της Κεντ Γουόλκερ αντί για τον γενικό διευθυντή της Alphabet Λάρι Πέιτζ.
 
Η Google δημοσιοποίησε γραπτή «κατάθεση» του Γουόλκερ πριν από τη ακρόαση, αν και δεν αναμένεται να εμφανιστεί. Ο Γουόλκερ ανέφερε στη δήλωσή του πως η εταιρία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της εμπλοκής από το εξωτερικό στην πολιτική στις ΗΠΑ.
 
Εκπρόσωπος της επιτροπής είπε πως το «υπόμνημα» του Γουόλκερ δεν ήταν κατάθεση και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ο ενθουσιασμός του για τη συμμετοχή της εταιρίας στη δημόσια ακρόαση της επιτροπής να επεκταθεί στην ανώτερη ηγεσία της εταιρίας, και πως θα είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:57