search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:19
MENU CLOSE

Τι συνέβη με στην πτήση της Olympicair που μόλις ακούμπησε την άσφαλτο στο «Ελ. Βενιζέλος» απογειώθηκε ξανά

06.09.2018 06:57
Τι συνέβη με στην πτήση της Olympicair που μόλις ακούμπησε την άσφαλτο στο «Ελ. Βενιζέλος» απογειώθηκε ξανά - Media

 

Ανησυχία προκάλεσε στους επιβάτες πτήσης της Olympicair από Λάρνακα, η απόπειρα προσγείωσης του αεροσκάφους στο «Ελ. Βενιζέλος», το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με το protothema.gr, περίπου στις 20:30 το βράδυ της Τρίτης, η πτήση της Olympicair από Λάρνακα προς Αθήνα έφτανε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έπειτα από πτήση που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά το πλήρωμα του αεροσκάφους Airbus είχε λάβει θέσεις προσγείωσης. Οι πιλότοι είχαν ξεκινήσει τους χειρισμούς για την προσγείωση και βρίσκονταν στην ευθεία του διαδρόμου.

Όμως, ελάχιστα δευτερόλεπτα προτού οι τροχοί ακουμπήσουν τον διάδρομο και το αεροσκάφος της Aegean (που εκτελούσε την πτήση της Olympicair) προσγειωθεί, ο χειριστής του επιβατικού πήρε την απόφαση να σηκώσει το εμπρόσθιο τμήμα του Airbus δίνοντας μέγιστη ισχύ στους κινητήρες. Κι έτσι, λίγο προτού προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι επιβάτες ένιωσαν μια εμπειρία που έμοιαζε με αυτό που οι πιλότοι των μαχητικών αποκαλούν «touch and go».
 

Στην περίπτωση της πτήσης που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα-Αθήνα, ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης έλαβαν μέσα σε δευτερόλεπτα την απόφαση να μην προσγειώσουν το αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι είχαν μειώσει ταχύτητα, είχαν θέσει το Airbus σε παραμέτρους προσγείωσης και απέμεναν δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει η τροχοδρόμηση του αεροσκάφους.

Η επιλογή που έκανε ο πιλότος το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου ήταν το λεγόμενο «go around». Το αεροσκάφος απομακρύνθηκε από το αεροδρόμιο, κινήθηκε προς Ραφήνα, στη συνέχεια έκανε δεξιά στροφή πάνω απ’ το Σούνιο κι επέστρεψε στην περιοχή του αεροδρομίου όπου τελικώς προσγειώθηκε με ασφάλεια 11 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα άφιξης.
 

Τι είχε συμβεί; Γιατί ο πιλότος ματαίωσε την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης στο Ελευθέριος Βενιζέλος κι έκανε την επιλογή «go around»;

«Σας ζητώ συγγνώμη για την μικρή ταλαιπωρία, όμως η προσγείωσή μας θα καθυστερήσει λίγα λεπτά επειδή στο διάδρομο υπήρχε άλλο αεροσκάφος το οποίο δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί» εξήγησε στους επιβάτες ο πιλότος του Airbus της Aegean. Ακούγοντας το μήνυμα, οι επιβαίνοντες λογικά ανησύχησαν, ιδίως αν ήταν η πρώτη φορά που τους συνέβαινε να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος τους με την πρώτη, αλλά να χρειαστεί και δεύτερη προσπάθεια.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην περίπτωση της πτήσης της Olympicair που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα-Αθήνα, το πρόβλημα που καθυστέρησε την προσγείωση του ελληνικού αεροσκάφους προκλήθηκε από την προσγείωση ενός πολύ μεγαλύτερου επιβατικού της Turkish Airlines το οποίο προπορευόταν. Μετά την προσγείωσή του, το αεροσκάφος της Turkish που ανήκε στην κατηγορία «heavy» καθυστέρησε να βγει από το διάδρομο και εκτιμήθηκε συνδυαστικά ότι μπορεί να έχει δημιουργήσει αεροδίνες.

Με αυτά τα δεδομένα, το πλήρωμα των ιπταμένων της Olympicair αποφάσισε να κάνει «turn around» και καθυστέρησε την προσγείωσή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος για 11 λεπτά.

«Οι πιλότοι που ακολουθούν τη διαδικασία του «go around» επιβραβεύονται γιατί έχουν επιλέξει την ασφαλέστερη επιλογή. Όταν έχεις την παραμικρή αμφιβολία διαλέγεις ό,τι έχει τον μικρότερο κίνδυνο για τους επιβάτες»  εξηγεί ανώτατο στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01