search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:49
MENU CLOSE

Συντριβή ΣΥΡΙΖΑ ζητάει το ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
6-9-2018
08.09.2018 03:00
pasok-16.jpg

 

Τα φετινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ βρήκαν το Κίνημα Αλλαγής να προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον βηματισμό του ύστερα από μια πολύ δύσκολη περίοδο, που έληξε με το διαζύγιο από το Ποτάμι. Φιλοδοξία του κόμματος, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, είναι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέχρι – αλλά και μετά – τις επόμενες εκλογές, τις οποίες (όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) έχει ζητήσει αρκετές φορές και η Φώφη Γεννηματά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ επιχειρεί να παίξει… σκληρό ροκ με την κυβέρνηση επικαλούμενη τις ίσες αποστάσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερα σφοδρή απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε η Γεννηματά μιλώντας στην εκδήλωση για την 44η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μια εκδήλωση που κατέδειξε πως βασικό πυλώνα του νέου εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς αποτελεί το δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τον τελευταίο καιρό πήραμε κάποιες γενναίες αποφάσεις, με στόχο να εμφυσήσουμε στην παράταξη μια αναγεννητική πνοή. Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα έγιναν, το εγχείρημα, όμως, είναι ακόμη στην αρχή. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με τις επιλογές μας θέλουμε να βάλουμε ταφόπετρα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Γιατί έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών» τόνισε χαρακτηριστικά η Γεννηματά στην ομιλία της.

«Προχωρούμε με το Κίνημα Αλλαγής. Είναι σταθερή απόφαση και επιλογή μας. Με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χαρακτηριστικά η Γεννηματά.

«Να ηττηθούν οριστικά»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «παραχαράκτες της ιστορίας», μίλησε για «καιροσκόπους» που κινούνται «τυχοδιωκτικά» και προέβλεψε πως «έχουν πια τελειώσει», δίνοντας τον τόνο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής. Βάζοντας όμως στο στόχαστρο τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Γεννηματά υποστήριξε πως δεν αποτελεί λύση η επιστροφή της Δεξιάς.

«Ο κύκλος του παλιού κλείνει οριστικά με την παρακμή του Τσίπρα» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα, το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ό,τι και να κάνεις, κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους και τα αζήτητα. Είμαστε αποφασισμένοι και δίνουμε καθημερινά τη μάχη κόντρα στους παραχαράκτες της ιστορίας και θα την κερδίσουμε».

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, η Γεννηματά έκανε λόγο για «καθεστωτικές λογικές» και, δίνοντας μια γεύση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτευθεί στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής, καθώς μετράμε αντίστροφα για την εκλογική μονομαχία, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως το «αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα έληξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν και ταλανίζουν τους Έλληνες. Η Ιθάκη είναι ακόμα μακριά» και πως «η επιτροπεία καλά κρατεί, η ανάπτυξη παραμένει μακρινό όνειρο, οι επενδύσεις δεν έρχονται, η ανεργία αντιμετωπίζεται με το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας στα δύο».

Σύμφωνα με τη Γεννηματά «δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία. Όμως, ό,τι και να κάνουν, έχουν πια τελειώσει. Αυτή είναι η τελευταία κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες. Στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί απ’ όπου ήρθαν».

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «καβάλησαν το κύμα της αγανάκτησης από την κρίση, το εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο δημαγωγικό τρόπο και έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία. Η ζημιά στη χώρα είναι ανυπολόγιστη. Έκαψαν και την τελευταία αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι η πολιτική ζωή δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους. Ουσιαστικά αμφισβητείται η ικανότητα των δημοκρατικών θεσμών να εγγυηθούν την πρόοδο και την ευημερία. Δεν αρκεί γι’ αυτό μια συγκυριακή ήττα. Να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός τους λόγος και οι καθεστωτικές τους λογικές».

«Δεν είναι λύση η Δεξιά»

Ωστόσο η Γεννηματά, επιμένοντας στον «διμέτωπο», επιτέθηκε και στη Ν.Δ. υποστηρίζοντας πως «λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «ο δικός μας στρατηγικός ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Η Ν.Δ. είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της. Είναι δέσμια των αντιλήψεών της για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Είναι η παράταξη που θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Δεν πιστεύουν σε πολιτικές αναδιανομής, στηρίζονται μόνο στον ρόλο της αγοράς».

Η Γεννηματά ζήτησε μάλιστα «να μην παγιδευτούμε σήμερα στο δίλημμα ανάμεσα στον λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης».

Άνοιγμα στους επιχειρηματίες

Καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζουν τη φετινή παρουσία τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Γεννηματά συναντήθηκε χθες με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

«Δέσμευσή μας η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, η μείωση των φόρων στην παραγωγή και η ελάφρυνση των νοικοκυριών με πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς η Γεννηματά. Κάνοντας λόγο για ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δύναμη να επιταχύνουν το τρένο της ανάπτυξης και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Στεκόμαστε δίπλα τους. Το Σχέδιο Ελλάδα που προτείνουμε στηρίζεται στη δυναμική τους και δίνει κίνητρα για επενδύσεις, ενίσχυση του ανταγωνισμού, της εξωστρέφειας και των εξαγωγών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γεννηματά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:49