search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:28
MENU CLOSE

«Ενεργοί οι μνημονιακοί νόμοι»: Συγκάλυψη της μονιμοποίησης των αντεργατικών ρυθμίσεων καταγγέλλει το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
6-9-2018
08.09.2018 03:00
mpoufetzis.jpg

 

«Η διατήρηση και η επέκταση του βασικού αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των μνημονίων, η μονιμοποίησή του με την αποτύπωση σε νέο κώδικα εργατικού δικαίου, για το οποίο έχει δεσμευτεί και δρομολογεί η κυβέρνηση», υποστηρίζει το ΚΚΕ ότι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τον Περισσό, «τα κυβερνητικά επικοινωνιακά προεκλογικά κόλπα, οι κουτοπονηριές και η ΣΥΡΙΖΑίικη αριθμητική δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

Και ακόμη μια φορά τονίζει ότι ο μοναδικός δρόμος «για την αναπλήρωση των απωλειών είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η ψήφιση εδώ και τώρα της πρότασης νόμου πάνω από 500 συνδικάτων που η κυβέρνηση χαρακτήρισε “ανεδαφική” και ‘‘αντισυνταγματική’’».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διατηρεί ενεργό το οπλοστάσιο των μνημονιακών νόμων.

Συγκεκριμένα για τον κατώτερο μισθό τόνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον νόμο Βρούτση της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ που ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας, που σημαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κουτσούμπας, ψίχουλα στο διηνεκές για τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας ο Κουτσούμπας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επέκτασή τους σε όλους τους κλάδους και υπογράμμισε πως καλύπτεται μόνο το 10% των εργαζομένων από κλαδικές συμβάσεις.

Κατά το ΚΚΕ, «η κυβέρνηση διατηρεί όλη εκείνη την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων που επιτρέπει χιλιάδες εργαζόμενοι είτε να μην θεωρούνται εργαζόμενοι του κλάδου (π.χ. ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε θυγατρικές, μέσω δουλεμπορικών γραφείων) είτε να μην παίρνουν ούτε τον κατώτατο μισθό, όπως συμβαίνει με το 52% των νέων εργαζομένων που εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και αμείβονται με 378 ευρώ μεικτά!

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύμβαση των τραπεζών, που επέκτεινε η υπουργός και γι’ αυτό πανηγυρίζει, την ίδια στιγμή όμως αφήνει απ’ έξω, όπως και πριν, χιλιάδες ενοικιαζόμενους, τους εργαζόμενους στις θυγατρικές, στα εργολαβικά συνεργεία που δουλεύουν στις τράπεζες».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:27