19/09/2020 03:13:55
8.9.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2037 στις 6-9-2018

Γκάζια για πλειστηριασμούς: Τους 16.707 φτάνουν οι προγραμματισμένοι έως τις 3 Απριλίου 2019

Γκάζια για πλειστηριασμούς: Τους 16.707 φτάνουν οι προγραμματισμένοι έως τις 3 Απριλίου 2019 - Media

 

Ξεκίνησαν με φόρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αφού μόνο για τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί 528, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει σε 2.400 μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του 2018 θα τρέξουν 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Συνολικά είναι προγραμματισμένοι 16.707 πλειστηριασμοί έως τις 3 Απριλίου 2019.

Οι τράπεζες επιταχύνουν τις πωλήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και μαζί επιταχύνουν και τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Σύντομα το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αλλάξει, καθώς ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών, ενώ εκσυγχρονίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα προσομοιάζει με τις ιστοσελίδες των αγγελιών πώλησης ακινήτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν φωτογραφίες και περισσότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Έως σήμερα πάντως, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των τραπεζών, έως και τα τέλη Ιουλίου η Alpha Bank είχει βγάλει στον πλειστηριασμό 1.413 ακίνητα, η Εθνική Τράπεζα 1.594, η Eurobank 2.117 και η Πειραιώς 1.594. Οι μισοί περίπου πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν απέβησαν άκαρποι, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από αγοραστές.

Μεγάλος αριθμός ακινήτων που διατέθηκε μέσω πλειστηριασμού, και συγκεκριμένα το 70% - 80%, αγοράστηκε από τις ίδιες τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα κυρίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι οι πλειστηριασμοί δεν αποτελούν κενό γράμμα. Τα επίσημα πάντως στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των οφειλετών που προσήλθε σε ρύθμιση υπό την απειλή της ρευστοποίησης του ακινήτου τους περιορίζεται στο 5% κατά μέσον όρο.

Με τις νέες διαδικασίες τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες, μειωμένες τιμές, οι οποίες θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές τιμές. Η νέα διαδικασία προβλέπει ότι, εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και, αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, ύστερα από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα, εντός 48 ημερών – από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς – και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.