search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:00
MENU CLOSE

Πλαστικά όπλα στο… σπίτι σας – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης επέκτασης της οπλοχρησίας μέσω εκτυπωτών τριών διαστάσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
6-9-2018
12.09.2018 03:00
opla-2.jpg

 

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην είναι τόσο διαδεδομένοι οι εκτυπωτές τριών διαστάσεων (3D printers), αλλά στο εξωτερικό όλο και αυξάνονται οι συζητήσεις γύρω από τις εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες των εκτυπωτών αυτών και τα όρια των πραγμάτων που μπορούν να κατασκευάσουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι 3D εκτυπωτές μπορούν να κατασκευάσουν ή να «εκτυπώσουν» αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις με συγκεκριμένη πλαστική ύλη. Δηλαδή κάποιος εισάγει στο λογισμικό του εκτυπωτή ένα τριπλό σχέδιο για το αντικείμενο που θέλει να κατασκευάσει, το οποίο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό τού αντικειμένου σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις.

Πώς θα σας φαινόταν αν ξέρατε ότι αρκετοί επιτήδειοι αξιοποιούν αυτού του είδους τους εκτυπωτές για να κατασκευάσουν πλαστικά εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση όπλων, τα οποία είναι απολύτως λειτουργικά;

Αυτό το μεγάλο ζήτημα απασχολεί σε μεγάλο βαθμό και την αμερικανική κυβέρνηση, ειδικά λόγω των διαφορετικών νόμων που διέπουν την οπλοχρησία σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και την αύξηση των περιστατικών βίας.

Μεγαλύτερο προβληματισμό για την κατασκευή όπλων προκάλεσε μια εταιρεία, η Defense Distributed, η οποία αποφάσισε να διακινήσει ελεύθερα στο Διαδίκτυο τα σχέδια για τη δημιουργία πλαστικών όπλων μέσω των 3D εκτυπωτών. Αυτό οδήγησε 19 πολιτείες των ΗΠΑ να υποβάλουν αγωγή κατά της εταιρείας με σκοπό να εμποδίσουν την ελεύθερη διανομή αυτών των σχεδίων λόγω ανησυχιών για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι πολιτείες υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ καταστρατήγησε την άσκηση της αστυνομικής εξουσίας και την επιβολή των νόμων περί δημόσιας ασφάλειας από τις ίδιες επιτρέποντας στους ανθρώπους που απαγορεύεται να κατέχουν όπλο να αποκτήσουν – συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκληματιών και ψυχικά ασθενών – καθώς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα σχέδια.

Μάλιστα ένας δικαστής από το Σιάτλ εξέδωσε προσωρινή εντολή για απαγόρευση της διανομής των σχεδίων μέχρι να επιλυθεί η υπόθεση στο δικαστήριο.

Μετά τη δικαστική εντολή ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Defense Distributed Κόντι Γουίλσον άρχισε να πουλάει τα σχέδια στο Διαδίκτυο με τιμή 10 δολάρια ανά σελίδα, αντί να τα διακινεί δωρεάν. Ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να ρίξουν κι άλλο την τιμή και να τα αγοράσουν με πάρα πολύ μικρό αντίτιμο.

Λόγοι ανησυχίας

Ο Κόντι Γουίλσον δημοσίευσε σχέδια για την κατασκευή 3D όπλων στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του τα σχέδια και να εκτυπώσει τα εξαρτήματα του όπλου, αρκεί να έχει πρόσβαση σε έναν 3D εκτυπωτή.

Ακόμη ένας λόγος ανησυχίας είναι ότι τα όπλα είναι θεωρητικά μη ανιχνεύσιμα κατά τη διάρκεια ελέγχων στα αεροδρόμια. Τα μη ανιχνεύσιμα πυροβόλα όπλα αποτελούν ένα ομοσπονδιακό αδίκημα – και πιο συγκεκριμένα η «κατασκευή, εισαγωγή, πώληση, αποστολή, παράδοση, κατοχή, μεταφορά ή παραλαβή» όπλων ικανών να αποτρέψουν την ανίχνευση μετάλλων στο αεροδρόμιο.

Έτσι τα όπλα αυτά, καθότι πλαστικά, θα μπορούν να περάσουν από σημεία ελέγχου ασφαλείας των αεροδρομίων. Επίσης δεν φέρουν βιομηχανικό σειριακό αριθμό, έτσι συγκαταλέγονται σε αυτά που ονομάζονται «όπλα – φαντάσματα». Εκτός από αυτό, οι άνθρωποι δεν καλούνται να περάσουν από έλεγχο ιατρικού ιστορικού για να έχουν στα χέρια τους ένα τέτοιο όπλο, όπως πρέπει να κάνουν όταν αγοράζουν όπλο.

Επιπλέον οι εγκληματίες μπορούν πιο εύκολα να απαλλαγούν από τα όπλα, καθώς το πλαστικό είναι πιο εύκολο να καταστραφεί από ό,τι το μέταλλο. Το σημείο τήξης για πλαστικό 3D εκτύπωσης είναι περίπου 240 βαθμοί Κελσίου, ενώ για τον χάλυβα είναι 1.371 βαθμοί Κελσίου.

Σημειώνεται ότι το κόστος των 3D εκτυπωτών είναι εξαιρετικά υψηλό. Ξεκινάνε από περίπου 340 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 104.000 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Επίσης, αν οι εκτυπωτές αυτοί γίνουν φθηνότεροι, καλύτεροι και πιο προσιτοί στο μέλλον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα τρισδιάστατα όπλα να αλλάξουν το τοπίο του παράνομου εμπορίου όπλων.

Τα μεγάλα «κεφάλια»

Τι κάνουν τα μεγάλα «κεφάλια» για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή; Το Κογκρέσο ανανέωσε το 2013 τον νόμο για τα μη ανιχνεύσιμα όπλα, κατά τον οποίο τα όπλα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 104 γρ. μετάλλου για να είναι ανιχνεύσιμα. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιο μέρος των όπλων πρέπει να είναι μεταλλικό.

Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε πρόσφατα στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ψάχνω για τα 3D πλαστικά όπλα που πωλούνται στο κοινό. Ήδη έχω μιλήσει στην NRA (Εθνική Οργάνωση Όπλων), δεν φαίνεται να βγάζει νόημα».

Ωστόσο ο Πρόεδρος φαίνεται να μην έχει καταλάβει ότι δεν πωλούνται στο κοινό 3D πλαστικά όπλα, αλλά ότι στην πραγματικότητα τα σχέδια για την κατασκευή τέτοιων όπλων προσφέρονται στο Διαδίκτυο δωρεάν.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς προειδοποίησε ότι όποιος χρησιμοποιήσει έναν 3D εκτυπωτή για να κατασκευάσει ένα μη ανιχνεύσιμο όπλο θα διώκεται στον μέγιστο βαθμό του νόμου, σύμφωνα με το Reuters.

Η δήλωση αυτή ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από δικαστήριο να επιτρέψει τη διαδικτυακή διανομή 3D σχεδίων όπλων, τα οποία επιτρέπουν την κατασκευή μη ανιχνεύσιμων και ανιχνεύσιμων τμημάτων όπλων, ανέφερε το Reuters.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:57