14/08/2020 05:24:23

Μάνος «λάβρος» κατά Αχτσιόγλου: Δεν τη χρειάζεται η κυβέρνηση

Μάνος «λάβρος» κατά Αχτσιόγλου: Δεν τη χρειάζεται η κυβέρνηση - Media

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, με αφορμή τις κινήσεις του υπουργείου σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Facebook, ο κ. Μάνος επιτέθηκε στην κ. Αχτσιόγλου για τη συλλογική σύμβαση σε συγκεκριμένους κλάδους, υποστηρίζοντας ότι επιφέρουν μεγάλες πιέσεις στις επιχειρήσεις.

Αρχικά ο Στέφανος Μάνος έγραψε:

«Θερμά συγχαρητήρια στην αποφασιστική Υπουργό κ. Έφη Αχτσιόγλου που με μια απλή κίνηση διόρθωσε όσα προβλήματα είχε επισωρεύσει η κρίση στους εργαζόμενους. Κήρυξε υποχρεωτικές τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του προσωπικού στα τουριστικά και ναυτιλιακά γραφεία από το 2017 και στις τράπεζες για τα έτη 2016-2018. Το αποτέλεσμα αυξήσεις από 15 έως 60% σε ήδη καλούς μισθούς. Συγχαρητήρια κ. Αχτσιόγλου. Πόσες ψήφους ελπίζει να κερδίσει; Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν απολύσεις, επειδή με τέτοιους μισθούς οι επιχειρήσεις από οριακά κερδοφόρες γίνονται ζημιογόνες. (Εκτός αν παρέμβει η κ. Αχτσιόγλου και απαγορεύσει τις απολύσεις). Σε τελική φάση οι επιχειρήσεις θα κλείσουν, νέα κόκκινα δάνεια και θα πληγεί και ο τουρισμός. Συγχαρητήρια κ. Αχτσιόγλου. Συγχαρητήρια κ. Τσακαλώτο που σφυρίζετε αδιάφορος».

Εν συνεχεία, συνέχισε την επίθεσή του, γράφοντας:

«Από τη στόχευση της κυβέρνησης και τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να επιχειρηματολογήσει για το ζήτημα του νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου μισθού, είναι φανερό ότι ο πολιτικός κόσμος δεν διδάχτηκε τίποτε από την κρίση των τελευταίων ετών.

Δέκα σχεδόν χρόνια βολοδέρνουμε σε οικονομική στασιμότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες ικανοί και εκπαιδευμένοι νέοι άνθρωποι μετανάστευσαν. Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι λιγοστεύουν και καλούνται να συντηρήσουν, υπερφορολογούμενοι μέχρις εξόντωσης, έναν αμείωτο και αχρείαστο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και ένα πλήθος συνταξιούχων. Μας σώζουν τα δανεικά της Ε.Ε. και το καλό κλίμα που προσελκύει τουρίστες.
 
Νομίζει ο κ. Τσίπρας και η κ. Αχτσιόγλου ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεφύγουμε από τη στασιμότητα;
 
Παραβλέπουν ότι ο κατώτατος μισθός καταβάλλεται από εργοδότες ως αντάλλαγμα για συγκεκριμένη εργασία. Αν ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στην παραγωγικότητα του εργαζόμενου, ο εργοδότης είτε θα μετακυλήσει το αυξημένο κόστος στην κατανάλωση, είτε θα δημιουργήσει πρόσθετη ανεργία περιορίζοντας θέσεις εργασίας.
 
Παραβλέπουν οι κ. Τσίπρας και Αχτσιόγλου ότι η τελείως πρόσκαιρη αύξηση της αγοραστικής δύναμης των αδύναμων δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής αλλά σε αύξηση των εισαγωγών. Δεν υπάρχουν έτοιμες μονάδες να καλύψουν αυξημένη ζήτηση. Δέκα χρόνια κρίσης, κρατικά φέσια, φόροι και εισφορές, capital controls, τραπεζικά ζόμπι τις διέλυσαν.
 
Άλλα μέτρα χρειάζονται από τον κ. Τσίπρα για να ανοίξουν εργοστάσια και να βρει δουλειά ο κόσμος και να πάρει μπρος η οικονομία. Επενδύσεις. Έγραψα την περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή. Με επενδύσεις θα έλθει η ανάπτυξη και τελείως φυσιολογικά θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις των μισθών και του επιπέδου ζωής. Και θα αρχίσουν να επιστρέφουν όσοι έφυγαν. Έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν χρειάζεται η κυβέρνηση την κ. Αχτσιόγλου».
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.