search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:26
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις Τσίπρα: Πακέτο εξαγγελιών με τη «βούλα» της μεταμνημονιακής εποπτείας

08.09.2018 08:03
4544064.jpg

 

Μηνύματα έξω και μέσα αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στην κυβέρνηση, υπό την πίεση και τις αντιπολιτευτικής τακτικής που προκαταβολικά κάνει λόγο για παροχολογία Τσίπρα στη ΔΕΘ, διαμηνύουν ότι τα όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το απόγευμα του Σαββάτου αποτελούν διορθώσεις αδικιών για ορισμένες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες και ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν τα μεγαλύτερα βάρη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επιμένουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται για παροχολογία και μάλιστα προεκλογικού τύπου, καθώς θα κινούνται αυστηρά μέσα στα όρια του δημοσιονομικού περιθωρίου που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , κι ενώ τα σενάρια εξαγγελιών εξετάζονται μέχρι τελευταία στιγμή, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να καθησυχάσει δανειστές, επενδυτές και αγορές και να στείλει καθαρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να «ξηλώσει» το μνημονιακό πλαίσιο και τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Έχει άλλωστε διακηρύξει πολλές φορές σε αυτό το πνεύμα ότι δεν πρέπει η χώρα να επιστρέψει στις παθογένειες του παρελθόντος καθώς ήταν αυτές που την οδήγησαν στην κρίση .

Τρεις βασικές εξαγγελίες

Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να στείλει το διπλό μήνυμα προς τους μεν εταίρους ότι δεν ανατρέπει τα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, προς τη μεν κοινωνία ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μόνο «συμβολική» αλλά έχει απτό χαρακτήρα και μπορεί αν γίνει άμεσα αισθητή στην «τσέπη» των φορολογουμένων πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι βασικές εξαγγελίες που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει χωρίς να έχουν καταλήξει όλες οι λεπτομέρειες είναι τρεις και αφορούν

-στη μείωση του ΕΝΦΙΑ (μένει να ανακοινωθεί και το ποσοστό της μείωσης),

-στη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, και

-στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.\

«Συνετές» ανακοινώσεις για τις συντάξεις

Το βράδυ θα λυθεί και ο γρίφος αναφορικά με τις συντάξεις, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, σύμφωνα και με τις επίμονες εισηγήσεις που έχει δεχτεί, θα στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019, όμως μένει να φανεί πόσο καθαρό ή «φωτογραφικό» θα είναι αυτό.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατατείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός και σε αυτό το πεδίο θα κινηθεί προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επικεφαλής των θεσμών καταφθάνουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη ΔΕΘ εκκινώντας την διαδικασία της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ακόμα κι αν προκαταρκτικώς έχει λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς , ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα τηρήσει τους τύπους και θα περιμένει το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου αλλά και τα οριστικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 προς το τέλος του έτους.

 

Εργασιακά

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρώσει και στα εργασιακά από τη συνολική βελτίωση του εργασιακού πλαισίου με τη μείωση της ανεργίας μέχρι την επέκταση των κλαδικών που επιφέρει αυξήσεις στους μισθούς πολλών εργαζομένων, την κατάργηση του υποκατώτατου και τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται για άλλη μια φορά να υποστηρίξει ότι το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει και την στήριξη της εργασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:25