search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:38
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ελαφρύνσεις άμεσα, εκλογές στο τέλος της θητείας

09.09.2018 15:30
Τσίπρας: Χαμηλώνει τους τόνους για Κοτζιά εν όψει του τετ α τετ το Σάββατο - Media

Στην τρίωρη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ που παραχώρησε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός θέλησε να αναδείξει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι η χώρα πάει καλά, η οικονομία πάει καλά και επιτρέπει ανάσες που θα αρχίσουν για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη 8ετία.

 

Στην τρίωρη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ που παραχώρησε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός θέλησε να αναδείξει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι η χώρα πάει καλά, η οικονομία πάει καλά και επιτρέπει ανάσες που θα αρχίσουν για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη 8ετία.

Από την άλλη καθησύχασε δανειστές και αγορές ότι παραμένει εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου μεταρρυθμίσεων και για όλα τα εκκρεμή ζητήματα παρέπεμψε στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και την ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών δεδομένων μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα αν και δεν απέφυγε ουκ ολίγες αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε σχετικά χαμηλούς τόνους χωρίς προσωπικές αναφορές κι επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, έστειλε το μήνυμα ότι ο στρατηγικός στόχος της ολοκλήρωσης της θητείας παραμένει διότι η πολιτική σταθερότητα θα εξασφαλίσει την ομαλή πορεία της οικονομίας μετά την έξοδο. Εξάλλου υποβάθμισε τους παράγοντες κυβερνητικές αστάθειας και πρόκλησης πρόωρων εκλογών, δηλαδή της στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για τις εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ είναι «απολύτως» εφικτά. Μάλιστα θέλησε να αντικρούσει τα περί παροχολογίας λέγοντας ότι όσα εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις, «δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό» σημείωσε περιπαικτικά αλλά κάποια μέτρα απαραίτητα ύστερα από 8 χρόνια για αυτούς που σήκωσαν τα βάρη της κρίσης. Σημείωσε επίσης ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά πραγματικότητα, και εξαγγέλθηκαν μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως τα αναδρομικά για τους ένστολους πανεπιστημιακούς και δικαστικούς που έχουν συμφωνηθεί πριν την έξοδο. Δεν συνιστούν πισωγύρισμα αλλά ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Επέμεινε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή τους, η κυβέρνηση είχε κάνει την πρόβλεψη από πέρυσι, η οικονομία πάει καλά και μάλιστα σημείωσε ότι οι οικονομικές προβλέψεις διαψεύδονται προς το καλύτερο. Μάλιστα εκτίμησε ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερος από αυτό που προβλέπει το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα. Τόνισε επίσης, ότι πιθανότατα ο δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει και φέτος να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Για τις αγορές

Στο ερώτημα αν τα όσα εξαγγέλθηκαν μπορούν να υλοποιηθούν με βάση το ύψος των επιτοκίων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο ανέρχεται περίπου στα 30 δις το οποίο όπως είπε διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα έχει ανάγκη δανεισμού τα επόμενα 2,5 χρόνια. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε δηκτικά σε όσους είδαν στις αναταράξεις στις αγορές – ο ίδιος τις απέδωσε στις αναδυόμενες οικονομίες – μεταξύ αυτών και στην αξιωματική αντιπολίτευση: «έσπευσαν να αποδώσουν το ‘τσίμπημα’ των ομολόγων στο ότι εγώ θα ερχόμουνα να εξαγγείλω ‘παροχές’. Χτες έπεσαν 50 μονάδες βάσης, πώς να το εκλάβω ότι οι αγορές είδαν τις «παροχές» και είπαν δώστε κι άλλες; Αυτά είναι ανοησίες».

Συμφωνία των Πρεσπών

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή τη στάση του Πάνου Καμμένου στη συμφωνία των Πρεσπών ο Αέξης Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής. «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι συνεπής στις θέσεις του για το “Μακεδονικό” και τον κατηγόρησε για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού». Τον προκάλεσε δε αν πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, αντί να κάνει τον “τζάμπα μάγκα” και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών. «Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρννήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε πίεση ενώ έδωσε τα εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη «μεγάλη επιτυχία» της συμφωνίας, διότι όπως είπε μόνο επιτυχία μπορεί αν θεωρηθεί ότι μια χώρα αλλάζει την ονομασία της εν καιρώ ειρήνης. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», σημείωσε παραπέμποτνας στην εκλογή Ζάεφ και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση της χώρας των εθνικιστών του Γκρούεφσκι. Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Σε ερώτηση του «Π» σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή σημείωσε ότι «η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά με βάσει τα όσα προβλέπονται» εξέφρασε επίσης της βεβαιότητα ότι «θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής».

Για τις συντάξεις

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων και ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι από 1/1/2019, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Παρέπεμψε στον προϋπολογισμό έχοντας όπου η κυβέρνηση θα έχει μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρει τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

Αφορολόγητο

Σχετικά με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου το οποίο ψηφίστηκε κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ για το 2020, ο πρωθυπουργός επισήμανε μεν ότι προτεραιότητα έχουν οι συντάξεις που είναι μέτρο το 2019 λέγοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του». Ωστόσο για άλλη μια φορά σημείωσε τη θέση της κυβέρνησης : «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών». Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…». Κοινώς, άφησε ανοιχτή την αναίρεση του μέτρου ειδικά σε περίπτωση ανανέωσης της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για εθνικές εκλογές – ερωεκλογές

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας.

Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.

«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18